Wednesday, May 22, 2024

BOY KILLS WORLD

BOY KILLS WORLD je možda stigao prekasno u toj seriji quirky "festivalskih" akcijaša, možda smo se umorili pa nam deluje slabije nego što jeste. Kako god bilo Moritz Mohr je snimio film koji produžava onu liniju koju su negde započeli (i najbolje radili) Neveldine i Taylor. Ali, Neveldine je u međuvremenu postao hrišćanski fundamentalnosti, Taylor je objasnio neke stvari na televiziji, a prostor su popunili razni filmovi ovog tipa poput GUNS AKIMBO i razne stvari toga tipa.

I onda BOY KILLS WORLD sa svojom polu-stripovskom i četvrt-gejmerskom stilizacijom, spojem teške stilizacije i brutalne akcije, satire i nekakvog pokušaja da se izgrade smislene relacije među ljudima prosto deluje ofucano.

Da li je sad BOY KILLS WORLD nužno slabiji od GUNS AKIMBO i sličnih stvari, ne znam. Ali, meni nije legao na način na koji bi trebalo.

Naprosto, za nijansu je tuplji i za nijansu je pretenciozniji nego što mi je prijalo.

Bill Skarsgaerd u glavnoj ulozi, Jessica Rothe, Michelle Dockery i Sharlto Copley su odlične face svi zajedno. Ima ovde i glumački i u svakom pogledu šta da se vidi. Akcija je dobra i glumci su u njoj ubedljivi.

Međutim, sam film nije. Nije ovo naturalistička priča da u nju moram da verujem, ali bilo bi dobro da je na nekom nivou "kupim", barem kao neki estetski overload - što ovakav film ume da bude - ali šta možemo nije se desilo.

Otud, ovo je film za koji ne mogu da objasnim i sebi ni vama zašto ne dobija * * * ali deluje mi da je * * 1/2 ipak nekako prava mera. Možda će se nekada na neko ponovljeno gledanje to promeniti. 

No comments:

Post a Comment