Thursday, April 4, 2019

SHAZAM!

SHAZAM! Davida F. Sandberga je zaokret u DCEU koji je dobio vrlo poziyvine kritike ali mi se čini kao u slučaju WONDER WOMAN da je prevratnička snaga ovog filma upravo u tome što se izdvaja od kanona DCEU i pravi nešto izrazito drugačije. SHAZAM je origin story u kome je negativac deo origina i u tom pogledu ovo je dosta elegantno sproveden spoj plota i izgradnje lika.

Međutim, u ovom filmu Shazam odnosno Billy Batson je u glavnoj ulozi i dominira filmom. Protivnik je tu samo kao prilika da sazri i ovlada svojim moćima i to je zapravo jedna bitna olakšica koju je dobio Sandberg. Dakle, ovo je slično “malim Marvelovim” filmovima na neki način “mali DC film” u kome nema high stakes zapleta, nema apokaliptičnog natrativa, stvari su sve vreme vrlo jednostavne, goofy i Billy-centrične.

Dakle, Sandbergu je posao olakšan na sličan način kao Wititiju u RAGNAROKu pa ne treba da čudi što je reakcija na SHAZAMa slična tezi da je ono najbolji film o Thoru. Film se dakle primarno bavi Billyjem i njegovim ovladavanjem moćima, i to je sve zabavno, kasting dece i naravno Zachary Levi su odlični, sve je to dosta cool, ali za početak na ekranu je zaista prisutan snažan vajb filma za decu. I to ne u smislu kako je HOMECOMING teen film već mnogo direktnijeg filma za decu kao što je recimo THE BOY WHO WOULD BE KING, dakle sa poukama o timskom radu i sličnim didaktičnostima.

Moram priznati, ako sam imao teškoće da se u potpunosti “uključim” u AQUAMANa, iako je teško reći da taj film nije dobar, onda ovde sam imao snažan osećaj da ovaj film ipak nekako nije za mene.

Još jedna od olakšica je da se SHAZAM! dešava u DCEU, dakle superheroji kao pojava nisu novina i junak čak ni ne mora da prevazilazi tu prepreku. Međutim, uprkos tome što se u cameo ulozi pojavljuje Man of Steel, i uprkos tome što postoje Batman i Superman i kao likovi i kao merch, sve ovo na kraju krajeva ne može baš da se sagledava u kontekstu Snyderove ili Ayerove zaostavštine.

Međutim, za razliku od AQUAMANa, ovaj film je faktički i ne negira, drži je po strani i govori o jednom okviru koji nije ni stilski ni pripovedački otvaran. Za uslove DCEU, SHAZAM! je mali film i verujem da će biti zadovoljni njegovim skorom u odnosu na uložena sredstva, međutim, isto tako mi se čini da ova vrsta kritičarske rehabilitacije DCEU koja se desila sa ovim filmom nije zaptavo ono što je bilo neophodno franšizi jer se ovde DC krije ispod jedne meta-coming of age priče.

No, ako ostavimo po strani ovu kontemplaciju o raznim veličinama i ciljnoj grupi, SHAZAM! je dinamičan, duhovit i sporadično uzbudljiv iako je u suštini namenjen mlađim gledaocima. Zachary Levi je televizijska zvezda i odlično se snalazi u kontekstu ovog junaka. Naravno, nema sumnje da on poseduje baš onu vrstu harizme koja je neophodna da se glumac gleda u kontinuitetu. Otud, sve u tom pogledu je pun pogodak.

Kast dece je briljantan i pažljivo je urađen, pa u tom pogledu SHAZAM! može da se u kinematogafskom pogledu smatra svojevrsnim superherojskim HARRY POTTERom.

Sandberg je pokazao da može da vlada ovom vrstom holivudskog spektakla i posle nekoliko hitova kvalifikovao se za prvu B ligu. Međutim, SHAZAM! je prevashodno jedan dobro upakovan studio-proizvod koji paradoksalno što je “ličniji” deluje sve “kontrolisanije”. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment