Friday, April 5, 2019

A VIGILANTE

A VIGILANTE je intrigantan film koji potpisuje Sarah Daggar-Nickson. U značajnoj meri podseća na prošlogodišnji film Lynne Ramsey YOU WERE NEVER REALLY HERE, i sigurno da mu je to limitiralo prostor na tržištu.

Ovaj film je glumački showcase za Oliviu Wilde i što se mene tiče, nije joj bio potreban, verujem u nju kao glumicu, ali ovde je sada dobila priliku da se potpuno "poništi" i ukloni sa sebe slojeve igranja u vedrim filmovima, te sada nudi ogoljenu rolu jedne izmučene žene koja pomaže drugim žrtvama porodičnog nasilja kao svojevrsni "vigilante" na poziv, ne bi li kroz po uspela da se izbori sa vlastitom teškom traumom.

Slično filmu YOU WERE NEVER REALLY HERE, ovaj film je mučan, sveden, kriptičan, kada dođe do nasilja brutalan je ali ne i eksploatatorski i u tom postupku, uz glavnu rolu Olivie Wilde leži njegova najveća snaga i određene klopke u koje upada. Ponekad ta struktura odlazi u razbarušenost, pa i zbunjuje, ali sve u svemu ovo je delo sa integritetom i moćnom glumačkom interpretacijom u centru.

Ono što se na kraju nameće kao utisak pored svih ovih kvaliteta je da nekako ovaj film deluje redundantno posle YOU WERE NEVER REALLY HERE sa kojim deli određene sličnosti ne samo u tematici već i u postupku, i to negde limitira A VIGILANTE da ostane svojevrsni B-indie film. Bio sam u dilemi da li je ovo film za * * 1/2 ili * * * ali hajde da računamo da nije baš svako gledao sve da bi mu ovo bilo suvišno.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment