Sunday, January 14, 2018

THE POST

THE POST Stevena Spielberga je priča o Pentagon Papers aferi koja je uzdrmala američku javnost 1971. godine i bila prvi ogromni leak te vrste u istoriji. U ovoj priči fokus je na Bena Bradleeja i Katherine Grahama, urednika i vlasnicu Washington Posta, iako je New York Times bio prvi koji je objavio ova dokumenta. Njihov slučaj je jedinstven po tome što su oni odlučiči da nastavljaju sa objavljivanjem tih dokumenata posle zabrane koju je sud izrekao Timesu i tako zapravo izvršili pritisak na sud da dopusti dalji pritisak na medije.

Naravno, sledeće novinarsko i filmsko remek delo oko Washington Posta je ostalo poznatije a to je slučaj oko afere Watregate obrađeno u Pakulinom remek-delu. Ovaj film je nažalost na kraju krajeva uprkos svemu onome što donose Spielberg i izuzetna glumačka podela a o tehničkim sradnicima da ne govorimo, ipak prilično mlak.

U odnosu na BRIDGE OF SPIES, THE POST nema ni jedan atriut po kome bi mogao da se poredi. Na kraju krajeva, pojedini elementi kojima pokušava da se poveže u našoj sadašnjosti deluju prenametljivo, pa u idejnom pogledu i konfuzno - kao da film zapravno ne zna šta mu je primarna agenda, priča o slobodi novinarstva i hrabrosti novinara da udare na establišent ili o ženskim pravima. Naravno, te dve stvari su se mogle spojiti u jedno, ali takvo suptilno kalemljenje je nažalost izostalo.

THE POST je korektan film, a to je premalo za Spielberga a rekao bih čak i za savremeni bioskop. Ovo je sve vrlo lepo urađeno ali sa ovoavom pričom i interpretacijom, mali ekran deluje kao optimalnije ishodište.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment