Monday, January 8, 2018

RENEGADES

RENEGADES Stevena Qualea je Bessonova produkcija u kojoj scenario pored samog gazde potpisuje i Richard Wenk čija karijera traje već decenijama i ima povremene spazmatičke kambekove. Nažalost, RENEGADES je više u duhu Wenkovog rada na EXPENDABLESima nego na 16 BLOCKS, ali reklo bi se da je i ovakav scenario mogao biti bolje realizovan. Zašto nije - ostaje pitanje na koje nema odgovora jer je opet i sam Quale tezgaroš koji zna da svaki dinar mora da se zaradi.

Quale je u svojim prviom filmovima koristio ekspertizu 3D snimatelja, dočim je RENEGADES više guys on a mission flick sa vizeulno ekspresivnom postavkom. Naime, ovo je film o tome kako jedinica Navy SEALova stacionirana u Bosni saznaje da na dnu veštačkog jezera stoji potopljeno nacističko zlato.

Šta može poći po zlu u Bessonovom filmu u kome se roni? Računao sam da ne može ništa, međutim, izuzev nekoliko udaračkih ali zapravo brain dead akcionih set-pieceova iznad zemlje, sve što je na kopnu maltene ne može da se gleda. Reč je o vojnoj jedinici, čini je veći broj momaka, svi su potpuno lišeni harizme i ne razlikuju se sem po boji kože, što nije dovoljno.

Kada film ode pod vodu, naravno, ne može biti sasvim loš ali onda ni taj podvodni segment nije u potpunosti kapitalizovan jer se piod vodom osim zanimljive lokacije i scenografije ne desi ništa naročito značajno. Štaviše, finale filma je uvredljivo nerazrađeno.

Kad je reč o antisrpskom momentu, likovi bazirani na Mladiću i Tolimiru su karikirani, besmisleni, i na svu sreću, ništa što vidimo u filmu, iako je sniman na našim prostorima ne evocira na bilo kom nivou ozbiljnu i relevantnu rekonstrukciju bilo čega. U svakom slučaju, ovo svakako nije HUMAN ZOO u kome su Srbi bolesniji nego što je neophodno ali jeste jedno onako usputno gaženje Vojske Republike Srpske kao negativca koji ne izlazi iz mode.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment