Tuesday, January 30, 2018

BARBARIANS AT THE GATE

BARBARIANS AT THE GATE Glenna Jordana je HBO televizijski film iz 1993. godine, nastao u periodu kada je HBO polako profilisao svoju dramsku produkciju i između ostalog stavljao veliki akcenat na formu televizijskog filma. Ovo je istinita priča i svojevrsna preteča WOLF OF WALL STREETa. Headliner je legendarni James Garner koji je ostavio dubok trag u ranim danima HBO produkcije.

Ovo je istinita priča o preprodaji velike duvanske kompanije u kojoj je trgovina toliko zahuktala da je cena kompanije bila višestruko preuveličana a na kraju su oni koji su osmislili prodaju bili ti koji će opstati kratkih rukava. Osnovna tema filma je razotkrivanje kako je na kraju u Americi sama firma počela da se tretira kao roba i kako su finansijske špekulacije daleko nadišle realnu ekonomiju.

Jordanov film prikazuje svet bogataša, menadžera i finansijskih magnata koji su praktično izgubili dodir sa realnošću i koji licitiraju milijardama dolara, delom kako bi postigli poslovni cilj a jednim delom i radi vlastite sujete. U tom pogledu BARBARIANS AT HE GATE vrlo rano donosi svoju poentu i ne produbljuje je previše, izuzev što sa dozom dramske ironije prati priču o prodaji kompanije Nabisco do kraja.

Scorseseov film je ponudio višeslojniju sliku ove epohe i sličnih događaja ali ako imamo u vidu kada je BARBARIANS AT THE GATE snimljen, ovo je fina preteča tog filma, i još jedna izvanredna i značajna pozna Garnerova rola.

No comments:

Post a Comment