Sunday, May 30, 2004

HAPPY CAMPERS

OK, dobro, ja sam zaista addict za razne teen filmove, od nekih vidjenijih coming-of-age do najcrnjeg gross-outa.

Ipak, cini mi se da sam naisao na klasik, u ravni edgy neprepoznatih dostignuca poput ADDAMS FAMILY VALUES ili CLUELESS. S tim sto ih ovaj film na jednom tematskom nivou prevazilazi jer njihove glevne adute koji se javljaju relativno retko, i zato su ovi filmovi neizbruseni dijamanti, plasira konstantno.

Ovu cinicnu pricu o dozivljajima u letnjem kampu je snimio Daniel Waters, neznani junak americke scenaristike. Poceo je kao pisac scenarija za kultni teen hit HEATHERS da bi se ubrzo nasao kod Joel Silvera i postao script doctor. Nikada se nece saznati sta je sve doctorovao ali je potpisan na HUDSON HAWKu, FORD FAIRLANEu (filmu sa najvise one-linera u istoriji), BATMAN RETURNS i DEMOLITION MAN. Ostaje tajna koje je sve nerealizovane scenarije napisao i, konacno, koje je sve filmove doctorovao.

HAPPY CAMPERS je njegov rediteljski debi, film koji se prakticno nije ni pojavio u bioskopima. Rec je o filmu sa strukturom backwoods konzervativne tinejdzerske gross-out komedije iz osamdesetih. Dakle, kamp, suma, jezero, a ubrzo postaje vrlo ozbiljan i promisljen, a opet podjednako zabavne drustvene satire, prozete hrabrom komedijom.

Cini se da je Waters u ovom filmu pokazao do kojih visina moze da dosegne tinejdzerska komedija ukoliko se pravilno uradi. Jako bitan element je i definitivna inspiracija koju je imao, ravna onoj iz HEATHERS faze. Dakle, HAPPY CAMPERS je negde na razmedji AMERICAN PIE i BUDJENJA PROLECA, ekspresionisticka teen komedija. Potrazite ga!

No comments:

Post a Comment