Tuesday, May 24, 2016

PRIDE AND PREJUDICE AND ZOMBIES

Pogledao sam PRIDE AND PREJUDICE AND ZOMBIES i moram priznati da je to film koji svakako vredi videti jer u sebi sublimira niz novih tendencija u američkom filmu, pre svega ovisnost o ekranizovanju intelektualne svojine koja nije inicijalno pravljena za film. PRIDE AND PREDJUDICE AND ZOMBIES je ektanizacija romana Seth Grahame-Smitha, koji je u međuvremenu došao nadomak toga da režira FLASH za Warner Bros, ali izgleda da se u međuvremenu studio dozvao pameti.

Iskreno smatram da je ovaj film jako znaćajno videti jer moram priznati da iako nisam čitao knjigu, a posle gledanja filma istovremeno i imam i nemam potrebu da je pročitam, reč je o delu koje je do te mere zbunjujuće da je sasvim moguće da je genijalno a ja to nisam sposoban da shvatim.

Naime je spojio dve nespojive stvari koje nisu nikada pokazivale neku naročitu potrebu da se spoje a to je roman Jane Austen i zombi infekcija. Ta ideja zvući bizarno i što se mene tiče u ovom filmu je ostala bizarna.

Ono što ja uspevam da prolitam iz gledanja filma, a možda bi mi upoznavanje sa knjigom pomoglo, ceo smisao je da se prikaže društvo iz romana Jane Austen koje uspeva da preživi uprkos dostizanju civilizacijske “nulte tačke” koju donose zombiji.

Film prikazuje mutacije u stratifikaciji tog društva proisteklom iz zombi-zaraze, ali nisam siguran koliko su te promene zaista uzbudljive kao filmsko gradivo. Ne mogu za sebe da kažem da sam izričiti ljubitelj takve literature ali volim filmove tog tipa, i naprosto PRIDE AND PREJUDICE AND ZOMBIES ne pravi neki jasan prodor, već se naprosto izmotava.

Film stoga uopšte ne deluje kao mejnstrim ostvarenje koje pretenduje na najširu publiku, naprotiv, mislim da bi i publika morala ostati upitana nad onim što je videla. I na tom nivou, Steersov film deluje kao nekakvo bizarno autorsko iživljavanje proisteklo iz ideje da se spoje dve nespojive stvari. Međutim, zapravo situacija je potpuno obrnuta - Steers je potvrđeni plaćenik u žanru komedije a sve ovo je ekranizacija prestižnog IPa.

Paradoksalno dakle možemo reći da je jedan od najbizarnijih holivudskih filmova poslednjih godina krenuo kao zicer-ekranizacija a završio kao enigma. Verujem da će ovaj film podeliti publiku, a očekujem da čujem i reakcije onih koji su upoznati sa knjigom. 

Steersova adaptacija nije urađena sa previsokim budžetom ali ova nesvakidašnja ideja jeste dobila mejnstrim tretman. Ipak, čini mi se da on u scenarističkoj adaptaciji nije pronašao pravi filmski ključ i film nema jasno profilisan narativni zamajac.

Ipak, mislim da je pojedine aspekte ovog filma teško prepričati, i da se u njegovu bizarnost ili briljantnost gledaoci sami moraju uveriti.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment