Saturday, May 28, 2016

WHISKEY TANGO FOXTROT

Pogledao sam WHISKEY TANGO FOXTROT Johna Reque i Glenna Ficarre. Requa i Ficarra su najdosledniji naslednici Billy Wildera i WHSKEY TANGO FOXTROT je njihov naslednik filma A FOREIGN AFFAIR. Umesto oslobođenog Berlina, priča je smeštena u Kabul, mesto u kome američka novinarka mora da se suoči sa svojim demonima, i otkrije neke nove…

Requa i Ficarra su počeli kao briljantni scenaristi ali adaptacija knjige Kim Barker koju je uradio Robert Carlock, iako nije reč o njihovom scenariju, dobija odličan rediteljski tretman. Svi obavezni elementi lokalizacije i objašnjavanja konflikta svedeni su na minimum i realizovani na vrlo vešt način. Za razliku od mnogih filmova koji opisuju konflikte i žarišta, WHISKEY TANGO FOXTROT je vrlo direktan, neobično realističan, i fokusiran film koji svoja najveća “iskliznuća” čuva za izvanredna žanrovska šaltanja.

Requa i Ficarra uspevaju da naprave koherentnu celinu donoseći svoj crni humor, sklonost ka komičnim eskapadama i vrhunskoj vizuelnoj estetizaciji sa jednom ratnom, vrlo često oporom pričom. Iako ne dolaze iz Starog Sveta, oni u tom pogledu kanališu Wildera. Neki likovi poput korumpiranog avganistanskog političara kao da su izašli iz nekog ranijeg Wilderovog rada, a tretman ovako delikatne teme kroz prizmu komedije svakako je karakterističan baš za tog autora.

Najveći odmak od Wildera jeste njihovo nepoverenje u srećan ljubavni ishod, koji nagoveštavaju ali bez satisfakcije za gledaoce.

Tina Fey je u ovom filmu odigrala svoju najvišeslojniju ulogu. Uprkos pokušajima da se iskaže u indie dramama, ona je u ovoj sofisticiranoj komediji pronašla svoju najbolju ulogu. Svi su joj definitivno podređeni, i ona je mudrim izborom saradnika i materijala pokazala kako inteligentne zvezde kroje vehicle za sebe.

Margot Robbie, Martin Freeman, Christopher Abbott i Billy Bob Thornton su izvanredna podrška, i umeju da kanališu istovremene izlive razobručenog humora i karakternih deonica koje oslikavaju jedan trenutak kako u političkim odnosima tako i u medijskom polju.

Xavier Perez Grobet, redovni DP Reque i Ficarre čini da film izgleda mnogo skuplje od svog suštinski skromnog budžeta od 35 miliona dolara i Avganistan je verno rekonstruisan u Nju Meksiku. 

WHISKEY TANGO FOXTROT je film koji je podelio kritiku i ostaje strah da se Requa i Ficarra neće tako lako upuštati u ovako riskantne projekte. Međutim, ovaj film će sasvim sigurno uspeti da potvrdi svoj kvalitet kako veme bude odmicalo. Osim u retkim slučajevima, Rat protiv terora bio je uglavnom box office poison. U određenom smislu, WHISKEY TANGO FOXTROT je crnohumorna reinterpretacija HURT LOCKERa i ZERO DARK THIRTYja, sa nekoliko scena u kojima ih direktno parafrazira.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment