Sunday, May 1, 2016

TERM LIFE

Što se mene tiče, druga sezona TRUE DETECTIVEa je izvanredna, a samim tim je dobro došla i Vince Vaughnu da malo izađe iz serije slabih do osrednjih komedija koje je pravio poslednjih desetak godina. Ipak, moramo imati na umu da je Vaughn ipak mnogo bolje znao od nas da mu je potrebna reinvencija pošto je znao na šta liči TERM LIFE njegovog lakeja Petera Billingsleya kog je unapredio sa mesta na epizodiste da bude reditelj. Vince Vaghn je želeo da bude novi Jim Garner u rebootu ROCKFORD FILESa a Billingsley je njegov Stuart Margolin. Ipak, rekao bih da je Margolin bio kudikamo bolji reditelj a i glumac od Billingsleya.

TERM LIFE je film koji je Universal, preko svoje etikete Focus pustio na striming, samo formalno ga dajući u bioskope, bez prikazivanja kritičarima što naravno nikada nije dobar znak. Nisam siguran da li je kritika uopšte i istretirala TERM LIFE na kraju pošto je film nekako otišao pod led.

TERM LIFE je neshvatljivo slab, ali pored toga što je nevešto režiran, snimljen po scenariju za koji je neverovatno da ga je ijedan iole respektabilan producent odobrio, uspeva da bude i mediokritetski. Kako je film istovremeno jako loš i mediokritetski, to je teško objasniti ali tako je. Mislim da utisak mediokritetstva zapravo gradi činjenica da u ovom filmu učestvuju vrhunski glumci, neki od njih nominovani za oskara, i tu ne mislim samo na Vaughna i Hailee steinfeld već i na ljude poput Billa Paxrona i Jordi Molle koji u normalnim situacijama mogu podići klasu iznad čak i mediokritetski materijal.

Međutim, ovo je film sa maltene All Star postavom, i izgleda kao da su svi oni zajedno upali u neku kolektivnu halucinaciju da će sve ovo imati smisla. Čak i ako zamislio da je Jon Favreau došao da ovo snima kao Vaughnov drug, teško je objasniti ostale. Ako su se svi okupili da pomognu Vaughnu da preokrene karijeru onda su u tome svakako uspeli jer moraće da prođe kroz major movie prison dok se eventualno ne vrati na staze stare slave.

Billingsleyev film bi možda po arhaičnosti svoje režije mogao da se izvuče da je bio smešten u epohu, pa da se poigrava tom vrstom klišea, ali nije, savremen je i pokušava da nam potrošenu priču proda milioniti put. To nije greh, svi sastojci su tu, osim scenarija i režije.

Tako TERM LIFE ostaje medveđa usluga Vaughna koja će poslužiti kao katalizator njegove reinvencije. Ako imamo u vidu njegove političke stavove, povratak mu neće ići baš lako...

No comments:

Post a Comment