Thursday, May 5, 2016

11 MINUT

Pogledao sam 11 MINUT Jerzyja Skolimowskog, poljskog kandidata za oskara.

Skolimowski je snimio neke od svojih najboljih filmova baš u poznom dobu. Štaviše, rekao bih da je ESSENTIAL KILLING nnjegov verovano najbolji film u karijeri. Pozna karijera Jerzyja Skolimowskog donela je period u kome on postiže preko potrebni fokus, eksperimentišući i sa naracijom u kojoj dijalog ne igra značajnu ulogu.

Nažalost, 11 MINUT je jedan od onih filmova u kojima stariji autor pokazuje jedan ohrabrujući atribut a to je potreba za dokazivanjem svojstvena mlađim rediteljima. Skolimowski ovde želi da bude poljski Scorsese i da sebi dozvoli jednu stilsku vežbu ali u tom pokušaju do te mene ispušta supstavncu da dobijamo film koji u pojedinim momentima jeste bravurovan na polju mehanike, ali je ipak poljski i samim tim sama mehanika nije dovoljna da nadomesti odsustvo bilo kakvog sadržaja.

11 MINUT je efektna, kratka stilska vežba koja u pogledu tehničke realizacije ima dosta visok nivo ali paradoksalno, kao narativni tour de force u nekoliko navrata uprkos visokom intenzitetu i kratkom trajanju gubi pažnju gledalaca što je u ovoj vrsti filma nedopustivo.

Za pohvalu je to što se Skolimowski trudi, rekao bih čak više nego ikad. Ipak, 11 MINUT nije ono što nam je bilo potrebno od reditelja tog kalibra. 

* * /  * * * *

No comments:

Post a Comment