Tuesday, July 5, 2022

LA PASAJERA

LA PASAJERA Raula Cereza i Fernando Gonzalez Gomeza je španska horor komedija koja je na ivici da bude odlična ali na kraju ostaje više pristojna.

Film govori o shared prevozu gde je za volanom penzionisani toreador i rok pevač, hardkor mačo gubitnik a putnici su tri žene i kćer jedne od njih - koja je naravno očajna što mora na put.

Tokom vožnje nailaze na telo nekog vanzemaljskog parazita, a potom i na ljude koje je parazit već zarazio i kreće potera i borba za goli život u kome će likovi tako različitih karaktera, pronaći zajednički jezik i način da pobede i prežive.

LA PASAJERA je sjajno snimljen film. Kadrovi su fino estetizovani, kadriranje kad je reč o izboru uglova je sa dosta ukusa, povremeno i arty, a gluma prati humorističku dinamiku priče. Nažalost, kada krene horor, a on kreće prilično kasno, uprkos solidnom make upu i efektima Cerez i Gonzalez Gomez nažalost nemaju šta da pruže i tu film ulazi u stagnaciju, vrti se u krug, nikada ne izlazeći iz okvira nečega što je tehnički dobro realizovano.

Naprosto, nikada nam ne postaju do kraja jasna bazična pravila šta izaziva parazit, a opet to što ne znam i što je stvar iracionalna, ne generiše stravu već osećaj proizvoljnosti. Cerez i Gonzalez Gomez kroz ceo film neprestano pokazuju da znaju šta rade, ali problem je što sa ovim vanzemaljskim parazitom kao da ne znaju šta bi tačno.

Tako film čini jedan od najtežih greha za jedan horor - ostaje prilično zanimljiv u svojim nehoror elementima, a krajnje mutan i nemaštovit u onima koji treba da čine stravu. No, opet, rezultat jeste korektan sa dosta elemenata koji su vredni pažnje.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment