Wednesday, July 1, 2020

EINSTEIN AND EDDINGTON

EINSTEIN AND EDDINGTON je televizijski film u kom David Tennant igra Eddingtona a Andy Serkis Einsteina, i snimljen je u koprodukciji BBC i HBO. Režirao ga je prekaljeni televizijski profesionalac Philip Martin kog pamtimo po sjajnim epizodama WALLANDERa i PRIME SUSPECTa a pisao je Peter Moffat, BBCjev specijalista za istinite priče.

Film se bavima njima dvojicom kao ličnostima, osobama uhvaćenim u vihoru rata ali i kao naučnicima koji odlučuju da komunictaju uprkos neprijateljstvu. Paradoskalno, kao upravnik oksfordske opservatorije, Eddington je imao zadatak da vodi institucija zaduženu da čuva zaostavštinu Isaaca Newtona a završio je kao promoter Einsteina koji je dopunio i praktično osporio Newtonovu teoriju, usput postajući globalni naučni superstar.

Film zatiče Einsteina u Švajcarskoj, u besperspektivnoj fazi života sa Milevom u kojoj okolina ima sve manje strpljenja za njegova pitanja na koja nema odgovora, a Eddington kao kveker i humanista nailazi na probleme u ratobornoj Britaniji koja se aktivira u Velikom ratu.

Einstein međutim odlazi u Berlin gde odbija da svoju naučnu snagu ustupi ratnom naporu, i otvaraju se razne paralele između ova dva čoveka od kojih je Eddington danas gotovo zaboravljen a Einstein je simbol nauke i intelekta.

Martin sve ovo sigurno vodi i sa sporednim glumcima kao što su Rebecca Hall i Jim Broadbent nema teškoće da napravi solidnu, dinamičnu ali ipak nedovoljno posebnu celinu. U ovom periodu BBC je snimio biografski TV film o HAWKINGu i bio je snažniji. Ipak, ni ovaj nije loš.

No comments:

Post a Comment