Thursday, November 8, 2018

LE FLIC DE BELLEVILLE

LE FLIC DE BELLEVILLE Rachida Bouchareba je neobična promena miljea za ovog redielja čije smo ime česće viđali po Kanu nego na francuskim copywoodskim pokušajima. Tim pre je LE FLIC DE BELLEVILLE tužniji i teži promašaj jer je ovo bio očigledan napor da se uđe u polemiku sa holivudskim buddy cop flickom. Međutim, umesto francuskog HOT FUZZa ili barem neke pretenciozne dekonstrukcije ovog žanra, dobili smo naprosto nevrovatan promašaj. Naime, format buddy cop filma je karakterističan po tome da sadrži toliki niz obaveznih figura koje su dopadljive i same po sebi atraktivne da je jako teško snimiti loš primerak toga, ali Bouchareb uspevba u tome. LE FLIC DE BELLEVILLE je na granici negledljivosti.

Jedan od razloga za to je opet neverovatan. Za pisanje scenarija angažovan je zbilja legendarni Larry Gross koji je radio 48 HRS, jedan od najvećih klasika žanra. Zaplet je sklopljen, nadam se namerno od delova drugih čuvenih buddy cop filmova - osnovni koncept je iz BEVERLY HILLS COPa, negativci su kao iz LETHAL WEAPON 2 a Majami kao lokacija je iz MIAMI VICEa i naravno BAD BOYSa. Bouchareb i Gross se ponašaju kao da su svesni ironije ovog sklopa, pa unutar imamo scene u kojima se direktno citiraju replike iz buddy cop filmova ili situacije poput one u redneck baru iz 48 HRS. 

Konačno, podela u kojoj partnera Omaru Syu igra Luis Guzman, koji uz sve simpatije nema baš ni harizmu ni habitus da igra takvog junaka niti nosi bilo kakvo značenje u okvirima žanra, a čiji govor polako postaje nerazgovetan, deluje takođe krajnje neadekvatno. Ne kažem da ideja spajanja pandura koji želi da bude akcioni heroj i jednog koji bi trebalo da operiše na mestu gde se očekuje akciono herojstvo a nije takav, nije smislena. Ali ovaj par naprosto ne funkcioniše. Luiz Guzman je naprosto nedovoljno harizmatičan i previše ekscentričan za ovu rolu.

Boucharebova režija je slaba i na nivou inscenacije, i na nivou ritma, i LE FLIC DE BELLEVILLE se na kraju pretvara samo i jedino u diskusiju o propuštenim prilikama. Ako imamo u vidu da je na vrhuncu buddy cop filma postojao RED HEAT koji je suočio policajce dve škole, iz dva sveta i dve ideologije, LE FLIC DE BELLEVILLE je morao biti ne samo veštiji već i osmišjeniji, ili konceptualno zreliji nego što jeste.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment