Wednesday, February 14, 2024

I.S.S.

Gabriela Cowperthwaite snimila je zanimljiv SF triler I.S.S. za koji zapravo kažemo da je SF utoliko jer se dešava u svemiru, mada u njemu nema nekih naročitih novuma niti je tehnika kojom se junaci služe nepostojeća, leti se Soyuzima i boravi na međunarodnoj svemirskoj stanici.

Pa ipak priča je smeštena u blisku budućnost, da ne kažem bukvalno sutra, i govori o američko-ruskoj posadi svemirske stanice koja ulazi u neke probleme u orbiti baš kada na Zemlji izbije nuklearni rat između dve sile.

Obe posade dobijaju naređenje sa Zemlje da preuzmu kontrolu nad stanicom i kreću da razvijaju razne dobitne kombinacije.

Prvi čin je besprekoran i prva polovina filma je vrlo tenzična i dobro postavljena. Kada se krene u razrešenje, druga polovina naprosto ne uspeva da parira uvodu i samoj premisi. Ne kažem da je bilo lako to postići jer ima tih priča koje sjajno kreću pa je teško održati tonus, ali svejedno niko se ovde nije obrukao.

Glumačka ekipa je izvanredna, Ruse igraju Costa Ronin, Maša Maškova i Pilou Asbaek a Amerikance Ariana DeBose, Chris Messina i John Gallagher Jr. Znači to su sve dobre face koje imaju jak personality ali umeju i karakterno da odigraju ako zatreba.

Ovo nije skup filma ali Gabriela Cowperthwaite bira da simulira bestežinsko stanje i život na svemirskoj stanici i to prilično uspelo izgleda. Ovo nije GRAVITY niti pokušava da bude, niti je ona Cuaron, ali film nema čega da se stidi.

U ranija vremena su ovakvi filmovi umeli da iznenade u bioskopima, ipak slutim da će ga većina gledati u kućnim uslovima.

* * * / * *.* *

No comments:

Post a Comment