Wednesday, February 7, 2024

ANIMALIA

Sofia Alaoui prikazala je na Sundanceu film ANIMALIA a na Torontu je prikazan potom THE END WE START FROM i to su dva veoma slična filma. Oba govore o ženama koje neposredno pred porođaj imaju jedno transformativno iskustvo apokaliptičnih razmera.

Dok se THE END dešava u Britaniji koju zgazi prirodna nepogoda, ANIMALIA se odvija u Maroku tokom događaja koji utiče na prirodu ali ima natprirodno izvorište i otvara pitanja koja se tiču nekih sofisticiranijih pitanja percepcije stvarnosti. Otud je ANIMALIA mnogo manje visceralan film i manje je fizički u pogledu radnje, iako se kamera dosta kreće prateći junakinju kroz često grozničave okolnosti i gužve.

Zanimljivo je da iste godine izađu dva filma sa veoma sličnim imaginarijumom, veoma sličnom osnovnom situacijom i samim tim stvore utisak kao da zaista postoji anksioznost oko toga u kakav svet se donose deca, iako nema razloga da ona bude mnogo veća sada nego inače jer ti strahovi postoje i u danima većeg spokoja. Međutim, filmovi se dosta razlikuju u pristupu priči pa i u ishodu.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment