Saturday, August 29, 2015

Z FOR ZACHARIAH

Pogledao sam Z FOR ZACHARIAH Craiga Zobela, vrlo jednostavnu i što je još važnije vrlo efektnu ekranizaciju romana Roberta C. O’Briena koji je pre tridesetak godina ekranizovan za BBC. U Zobelovom čitanju, adaptiran je kao vrlo mišićava i jasna melodrama, sa jasnim likovima, preciznim situacijama i delikatnošću na mestima gde je neophodna. Zobel vrlo dobro zna da je predznanje gledalaca poraslo od ranog rada Romana Polanskog i da priča o ljudima čiji “brak iz koristi” remeti pojava privlačnog alfa-mužjaka više ne može da podnese suptilne nagoveštaje razdora i zabranjenih simpatija. Zato su i Zobel i junaci vrlo svesni ishoda kome ta novostvorena situacija stremi, pa je samim tim Zobel čini zanimlljivijom, njeni junaci znaju sve što i gledaoci, i opet treba da se izbore sa svojom melodramom.

Margot Robbie je savršen izbor za poslednju ženu na svetu, već na bazi minulog rada, a u ovom filmu nudi nešto novo, vrlo nežnu ulogu zbunjene južnjačke devojke iz patrijarhalne kuće koja je ostala sama, naučila kako da se nosi sa “smaknutim svetom” a sada treba da počne da se snalazi sa muškarcima. David Oyelowo čini sve da ne bude atraktivan na prvu loptu i da na jednom drugom nivou gradi simpatije za svog junaka a Chris Pine je baš ona testosteronska smetnja koja se tražila, i ovo mu je već drugi odličan post-apokaliptični film, posle CARRIERSa u kome doduše igra u potpuno drugom ključu.

Ove tri zvezde čine da nam na ekranu ne zafali niti jedan dodatni lik ili pojašnjenje i to je dodatni kompliment za Zobela. Njegov vizuelni koncept je sveden, akademski, blago arhaiziran, i savršeno odgovara ovoj priči o grehu unutar postapokaliptične obnove, o paralelnim procesima razaranja i stvaranje koji čine dinamiku jedne zajednice u embrionalnoj fazi.

Odlične novozelandske i američke lokacije su maksimalno iskorišćene u ovom filmu koji je postigao sve što je trebalo da postigne sa svojim skromnim budžetom, oslanjajući se na snagu autorske i glumačke ekipe. U određenom smislu, Z FOR ZACHARIAH na nivou kostura pokazuje sve ono što je trebalo da bude smisao filma SVETI GEORGIJE UBIVA AŽDAHU. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment