Tuesday, August 4, 2015

ЖИТЪ

Pre nego što je i zvanično zadao domaći srpskim rediteljima sa filmom MAJOP Jurij Bikov je snimio debitantski film ЖИТЪ u kome je pokazao da ima takve namere. ЖИТЪ je takođe Sveti Gral srpskog filma, niskobudžetni žanrovski film koji to nije, film potere koji je istovremeno studija karaktera, rustikalni neo-vestern sa urbanim likovima, sve ono što većina srpskih reditelja u nekom trenutku želi a u produkcionom smislu možda i može da snimi.

MAJOP mi u tom smislu ipak ostaje draži i paradigmatičniji jer jače zahvata “veliku priču” izvan male. Ipak, ЖИТЪ je, da se poslužim omiljenim izrazom srpskih filmskih autora u tom smislu “čistiji”, i nepretenciozniji jer se fokusira na dva karaktera - dobroćudnog lovca koji tokom vikend-ekspedicije upoznaje enigmatičnog tough guya u bekstvu od ubica i na tough guya lično koji do kraja filma ostaje dovoljno enigmatičan da u dovoljnoj meri mistifikuje svedenost koncepta.

Film je vrlo mišićavo režiran, po atmosferi u nekoliko navrata evocira Waltera Hilla, a Bikov je sam napisao muziku koja pokušava da zaliči na Ry Coodera. Možda je baš ta muzika mogla biti malo nepredvidivija u odnosu na formu koje se latio.

Jednostavnost, energičnost, trajanje od vrlo svedena 72 minuta, sve su to aduti koji u spoju sa solidnom glumom i depresivnim krajolikom ne netaknute, već narušene prirode, to jest narušene pa zapuštene, daje filmu priličnu snagu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment