Tuesday, August 27, 2019

THE RED SEA DIVING RESORT

THE RED SEA DIVING RESORT Gideona Raffa je priča o akciji Mossada u kojoj je izvučeno nekoliko hiljada etiopskih Jevreja izbeglica preko Sudana. Kako bi zaobišli sudanske islamističke vlasti krajem sedamdesetih, Mossadovci su preuzeli napušteni hotel na sudanskoj obali, a onda su shvatili da je bolje da imaju i goste pa je na kraju hotel i proradio, te su turisti boravili i služili kao krinka za izvlačenje ljudi.

Nažalost, Gideon Raff je okupio sjajne i poznate glumce i onda je ovu priču postavio na krajnje ravan način, i postavio je kao rutinski guys on a mission, što je OK, ali bi bilo mnogo bolje da je ubacio i malo left-field vizure tih gostiju koji ni ne slute šta se dešava oko njih.

Gideon Raff je što se mene tiče uvek i bio krajnje limitiran autor pa me ne čudi ovakva ograničenost njegovog sagledavanja vlastite teme.

Rezultat je nažalost dosta garden variety ostvarenje koje ne kapitalizuje u dovoljnoj meri svoju neobičnu lokaciju. Film je završio na Netflixu i maloekranska sudbina mu je prava mera, obrni okreni.

Kada se tome doda trajanje od 130 minuta koje je Raff sebi dopustio misleći da pravi istorijsku fresku a ne prilično banalan i ne do kraja ubedljiv true story, reč je o nečemu što bi se teško podnelo u bioskopu. 

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment