Tuesday, August 6, 2019

L'INTERVENTION

L’INTERVENTION Freda Grivoisa je francuski film koji ekranizuje talačku krizu na ničijoj zemlju između Džibutija i Somalije. U tom trenutku, Džibuti je poslednja francuska kolonija, deca su mahom od roditelja iz baze Legije stranaca, a GIGN jo nije formiran.

Iz Pariza stiže zametak antiterorističke jedinice koje su u tom periodu bile veliki trend, i vrlo često išle iz Evrope da intervenišu po Africi, setimo se GSG-9 u Mogadišu itd.

Film je nažalost na ničijoj zemlji između televizijskog i bioskopskog ostvarenja i uprkos tome što je na mikronivou realizovan pedantno, na nivou celine ipak ima opak manjak sadržaja i jedva ispunjava svojih sat i po trajanja.

Nažalost, čak ni za entuzijaste koje zanimaju prvi koraci GIGNa, ovaj film ne daje dovoljno informacija jer su ti likovi primarno prikazani kao romantične lutalice, urbani panduri sa vojnim bekgraundom koji imaju među sobom neki klišetizirani banter.

Lik požrtvovane učiteljice koji igra Olga Kyrilenko je potpuno suvišan i samo stvara disbalans u jalovom pokušaju da proceduralu doda neku “humanu” dimenziju.

Čini mi se da L’INTERVENTION može naći svoje mesto na televizijskom programu i ne mnogo dalje od njega. 

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment