Monday, August 26, 2019

BERSAGLIO MOBILE

U bogatstvu Eurospy produkcije teško je izabrati šta sledeće pogledati. Srećom ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD se pojavio i dao par smernica. Jedan od glumaca po kojima je građen lik Ricka Daltona je i Ty Hardin, dobar znanac i u našoj kinematografiji, koji je 1967. snimio Eurospy film Sergia Corbuccija BERSAGLIO MOBILE, na engleskom poznat i po naslovima DEATH ON THE RUN i MOVING TARGET.

Kod Tarantina se pojavljuje automobilska potera iz ovog filma u Daltonovom Italo-špijuncu OPERATION DYN-O-MiTE, i ono preletanje kola na visećem mostu gde je strelicom označen Cliff je iz ovog filma.

Ty Hardin igra veštog američkog lopova koji u Atini upada u igru mačke i miša i dobija u ruke McGuffin za kojim tragaju tajne službe, podzemlje i lokalna policija.

Corbuccijev film je izgrađen oko akcionih set-pieceova i potera koji su solidni mada vrlo retko zaista spektakularni, a Atina je fino iskorišćena kao lokacija premda sve što nisu antičke iskopine i “stari grad” u principu deluje dosta derutno i arhitektonski degutantno. No, to sve daje neki trećesvetski vajb Atini.

Iste godine je Atinu zadesio puč ali će ona i potom slično Francovoj Španiji ostati lokacija za snimanje raznih exploitation filmova. Želja da se filmovi za bioskopsko tržište, da ne kažem Ameriku, snimaju u takvim režimima očigledno je bila opšta. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment