Saturday, August 31, 2019

THE DEAD DON'T DIE

Omiljeni reditelj ljudi koji ne vole filmove Jim Jarmusch snimio je film THE DEAD DON’T DIE, svoju zombi komediju koja je doživela premijeru na ovogodišnjem Kanskom festivalu. Ovo je jedan od filmva o kojima se nema šta reći dobro, niti se u njemu može prepoznati išta što je Jarmuscha nekada činilo relevantnim rediteljem.

Jarmusch je od ranih dana karijere bio sklon tome da koketira sa žanrom a ideja iza toga bila je da svoj offbeat stil unese u formu koja je prepoznatljiva baš po svojoj narativnoj efikasnosti. Jarmusch kao majstor bavljenja događajima u elipsi imao je šta da kaže u svojim komentarima žanra, povremeno.

Nažalost, THE DEAD DON’T DIE je tupav, zastareo film u odnosu na koji je horor žanr daleko odmakao u svakom pogledu, uključujući i vlastitu dekonstrukciju. Jarmusch okuplja All-Star ekipu glumaca koja u suštini baš i nije toliko All-Star a što je još gore, Bill Murray koji igra glavnu ulogu, barem u zombi podžanru uopšte nije nov, i to baš kad je o dekonstrukciji reč. Mislim da baš primer Murraya najbolje ilustruje koliko su Jimovi najjači aduti u ovom filmu potpuno passe.

Siguran sam da će njegovi fanovi i dalje umeti da pronađu poneki detalj koji će fetišizovati u ovom filmu, tipa kada Iggy Pop igra zombija i jede ljude ali to je sve premalo za film koji je u bilo kom svojstvu išao u Kanu. 

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment