Friday, August 30, 2019

ANGEL HAS FALLEN

ANGEL HAS FALLEN Rica Romana Waugha je još jedan korak napred u serijalu FALLEN. Od skromno i jedva napabirčenog OLYMPUSa koji je lansirao franšizu, usput se ispostavljajući kao blatantni čuvenog speca Jamie Vanderbilta WHITE HOUSE DOWN koji je izašao kasnije i flopovao, velikim delom jer se pojavo OLYMPUS, stigao je LONDON HAS FALLEN u kome je Babak Najafi napravio dosta jako dobre akcije na Avi Lernerovim novoizgrađenim setovima Londona, ali je Gerard Butler bio odbojna pojava u glumačkom pogledu do tačke da je smetao odličnoj akciji.

Ric Roman Waugh je u ovoj skupini reditelj sa najjasnijim autorskim pečatom u on ga donosi u ovaj film, i u dobru i u zlu.

U dobru, Ric Roman Waugh donosi svoju visceralnu akciju sa dosta pokreta kamere, zanimljivih naturalističkih intervencija na telu, ponašanjem junaka koje barem izigrava taktičku uverljivost, dizajnom junaka koji evocira utisak autentičnosti, i opšti je utisak da je Waugh pohađao dosta tečajeva kod Michaela Manna, mada ne sve. Međutim, Ric Roman Waugh - koji je potpisan i na scenariju - deluje kao da je učinio sve ne bi li ovaj projekat što više adaptirao sebi. Čini se da Butler u Waughu pronalazi “srodnu dušu” i da želi da kontinuirano radi sa njim, i omogućuje mu da na FALLENu udari svoj autorski pečat.

Za razliku od Waughovih najboljih zatvorskih mačo filmova, ANGEL HAS FALLEN u principu ima jedan od onih rutinskih zapleta o agentu koji je nabeđen da je pokušao atentat na Predsednika SAD i mora da mu uporedo spase život i očisti svoj obraz. Waugh je dobio slobodu da u to unese nešto svoje. Fundamentalna trapavost cele priče i njena prevaziđenost se ne mogu izlečiti njegovim detaljima ali Waugh ipak uspeva da unese nešto svojih karakterističnih, snažnih,mjuško-muših odnosa iz kojih gradi nekoliko zanimljivih situacija, naročito između Butlera i Danny Hustona. Tu ima tonalnih neravnina, u tom Waughovom segmentu jer on je skloniji teškoj muškoj melodrami o časti, ratništvu, muškosti i sl. a reko bi se da bi Avi hteo više buddy šmeka, tako da tu u pojedinim detaljima ima svega, ali Waugh se trudi i to se isplaćuje barem kroz čitljive pokušaje unapređivanja fundamentalno “tankog” materijala.

Akcija je visceralna, s dosta pokreta kamere, širokougaonom optikom u pojedinim situacijama i integracijom nekih manjih kamera koje omogućuju taj extreme sports look sa tipičnim holivudskim kalibrima. To je Mannova lekcija koju je Waugh dobro savladao i akcija je odlična. Nažalost, na nekoliko mesta CGI nije na onom nivou na kom smo navikli a postoje barem dva bitne CGI deonice u akcionim sekvencama. Kao reditelj druge ekipe potpisan je legendarni Vic Armstrong a kao stunt coordinator takođe legendarni Greg Powell, tako da oni u saradnji sa Avijevim Bugarima prave još jedan praznik za ljubitelje akcije. Neke od scena Waugh uspeva da obogati svojim osećajem za zlokobno, dajući im autentičnu snagu - primer je prepad na kolonu kojom voze Butlerovog lika.

Ono gde ANGEL HAS FALLEN pada je zapravo jedan segment zapleta koji se mogao i izostaviti a to je “javna priča” o atentatu na predsednika koja je ekstremno naivna, kao i zaplet sa potpredsednikom kog igra Tim Blake Nelson. To su stvari koje zapravo služe kao teren za ono što je glavni adut filma i nisu previše važne ali mogle su biti bolje urađene.

Ovako, zaista treba oprostiti mnogo ovom filmu. Ipak, čini mi se da ono što Waugh na kraju pruža itekako opravdava svo razumevanje za inherentne nedostatke serijala i aljkavosti koje donosi sa sobom. 

Butler je relativno nedavno bio u bioskopima sa filmom HUNTER KILLER koji se bavi sličnom premisom pokušaja da se SAD i Rusija uvuku u rat, samo sa strane ruskih ekstremista. S druge strane u finalu filma imamo jako sličan rasplet na krovu sa helikopterom kojim negativac treba da pobegne kao u THE HITMAN’S BODYGUARDu. Reklo bi se da Avijeve bioskopske produkcije počinju da imaju sličan rukopis, ili barem da imaju neke lokacije za koje je šteta da se ne koriste.

Waughu ovaj film svakako stoji kao određeni zastoj u karijeri u pogledu kvaliteta priče i njene autentičnosti ali isto tako ovo mu je do sada najskuplji film koji pokazuje da ima veštinu da istera ozbiljan akcioni film. I na svu sreću, u ovim sporim danima na američkim blagajnama, publika je ispoštovala FALLEN franšizu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment