Wednesday, June 7, 2023

MALL

Pošto je Weeknd ove nedelje debitovao kao jedan od kreatora serije THE IDOL, vreme je da se malo osvrnemo na filmove koje su režirali muzičari a propustio sam ih do sada.

Zainteresovala me je dosta bogata filmografija nu metal muzičara. Krenuo sam od jednog od najdražih - Josepha Hahna. On je snimio film MALL po romanu Erica Bogosiana, poznatog glumca, pisca i performera, a u produkciji Vincenta D'Onfria koji u filmu i glumi. 

Dakle, zanimljiv je taj spoj, s jedne strane tu je Joe Hahn kao jedan nu metal stvaralac, a s druge D'Onofrio i Bogosian koji su stara škola nezavisnog filma, alternative itd.

Film koji je snimio ima jedan indie senzibilitet i društveni pesimizam iz asortimana AMERICAN BEAUTY, ali izveden trehnikom visoke estetizacije kakvu smo viđali baš u video klipovima. E sad, u scenariju nema mnogo kvaliteta a ni u produkciji nema mnogo novca da bi se na bilo kom od ta dva fronta Hahn nešto istakao.

U suštini, priča je jedan garden variety angst, sličan onome o čemu Linkin peva, samo što ovde to nije ideativno već smešteno u milje relativno konkretne američke provincije. Struktura je osvežavajuće jednostavna ali sam zaplet je mlak, nema snažne drame. U vizuelnom pogledu, Hahn ima u par scena zanimljiva rešenja, u jednom čak veoma dobro, i to je donekle uspeliji deo, ali bez probijanja očekivanja.

Noseću ulogu igra Cameron Monaghan, sjajan mladi glumac i standardno je dobar. Gina Gershon je takođe u formi. D'Onofrio i Stormare međutim ne donose dovoljno.

Da je ovaj film radio neki filmadžija, ostao bi relativno nezapažen. Međutim, pošto ga je snimio poznati muzičar, privukao je pažnju kojoj nije dorastao jer se automatski očekivalo da on ima puno toga da pruži i kaže, a to se nije desilo. Rezultat je možda i brutalnija recepcija od zaslužene.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment