Sunday, June 11, 2023

97 MINUTES

Timo Vuorensola, finski improvizator koji je stekao svetsku slavu sa serijalom IRON SKY snimio je za ovogodišnju ponudu film 97 MINUTES, svojevrsni DTV rip-off EXECUTIVE DECISIONa.

U glavnoj ulozi agenta u avionu je Jonathan Rhys Meyers koji je posle svojih holivudskih dana krenuo da nemilice prži DTV i moram priznati da se dosta trudi i donosi neku kinky energiju svojim likovima. On izgleda kao dekadentni aristokrata, daje junacima jednu nejasnu dimenziju da li su heroji ili negativci, i predstavlja jako pojačanje na ovoj sceni.

Direktora američke tajne službe u štabu igra Alec Baldwin, dakle statična rola na jednoj lokaciji, idealna za matorce da phone inuju za pare, i Alec je nažalost igra bez mnogo žara. Ali opet, u redu, on uvek ima neki nivo.

Ono što je glavno dešavanje, a to je avion, snimljeno je zanimljivo, ali sama radnja je manje-više repetitivna, nekako nema jakih posledica onoga što se desi, pa samim tim nema ni adekvatne tenzije. Vuorensola ovde radi u okvirima serioznog akcionog trilera u povišenom realizmu, dakle nema prostora za neka "blesava" rešenja kojima bi se izdvojio niti ima mnogo smisla za humor.

Ipak, ukupno uzev, ne mogu reći da je ovo loš DTV, mada je daleko od vrhunskog koji se približava bioskopskim dometima ili ih prevazilazi. Ovo je u suštini jedan hendikepirani triler, bez novca za bioskopski kalibar i bez ideje za neki jači high concept, i u tom prostoru relativno korektan.

Slavko Sobin i Davor Tomić, hrvatski glumci igraju pripadnike istočnoevropske bande i Sobin se očekivano izdvaja svojom harizmom.

* * / * * * * 

No comments:

Post a Comment