Friday, June 16, 2023

DANGEROUS GROUND

Darrell James Roodt je ozbiljan bećar, afrikanerski reditelj-profesionalac koji ništa ne izbegava. Kretao se u rasponu od DTV materijala tipa DRACULA 3000 do filma nominovanog za oskara YESTERDAY.

Jedan od Roodtovih holivudskih pokušaja je DANGEROUS GROUND iz 1997. u kome Ice Cube odlazi na sahranu ocu, a onda se zadrži da pomogne u bratu koji se upleo sa nekim mutnim likovima.

Film krene kao neka etno-slika o sinu koji se vraća kući, ali ubrzo prelazi u betonirani Johanseburg a potom i u Sun City i to me je iskreno obradovalo.

Režija je jezivo trapava, scenario nije dovoljno dobar da joj pomogne, ali Ice Cube kao povratnik iz Amerike, Elizabeth Hurley kao striptizeta, bratovljeva devojka i Ving Rhames kao lokalni narko baron okrenut magiji su odlični i ovaj B-materijal uspevaju da dovedu do nivoa gledljivosti, nažalost ne i dalje od toga što dovoljno govori o tome iz kako dubokog minusa se kreće.

Suština je u tome da su Ice Cube, Elizabeth Hurley i Ving Rhames prosto filmični ljudi, magnetične pojave koje kad se pojave u kadru krene da se dešava film i pitanje je samo hoće li to reditelj iskoristiti za nešto dobro ili ne.

Roodt je to iskoristio da izvuče živu glavu. Nažalost. U samo malo sigurnijim rukama, to je mogao biti slick neonski noir u Africi sa odličnim lokacijama i dobrom akcijom.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment