Thursday, December 23, 2021

THE TOMORROW WAR

Teško je snimiti film kao EDGE OF TOMORROW. Teško je snimiti čak i približno takav film. Ali THE TOMORROW WAR je nažalost još jedan stepenik ispod toga.


Profilisan kao viskobudžetni igrani debi za Chris McKaya koji je snimio briljantnog LEGO BATMANa, sa Chrisom Prattom u glavnoj ulozi i scenarijem Zacha Deana koji je bio veoma hajpovan.


Chris McKay je reditelj koji zaslužuje najveću moguću pažnju zbog svog rada u animaciji, ali ono što je pružio u THE TOMORROW WAR je nažalost veoma mlako, a što je najapsurdnije od svega, tanko baš u segmentu dizajna gde bi on trebalo da briljira.


U filmu inače nema neke naročito vizuelne domišljatosti i sve izgleda kao skuplja epizoda FALLING SKIES. Doduše, ko zna da li je Paramount u nekom momentu digao ruke od postprodukcije shvativši da će film slati na streaming gde prosto ne mora da izgleda onako dobro kao kad ide u bioskope. Ako imamo u vidu da je film slikao iskusni direktor fotografije Larry Fong koji ima iskustva sa blokbasterima, rekao bih da je možda zaista postprodukcija slike u nekom momentu degradirana.


Sam dizajn monstruma je korektan ali generički. A postavka o tome ko su oni i koja im je priroda je opet iz ALIEN/ FALLING SKIES asortimana i to je dobro.


Chris Pratt ovde radi van franšiza ali ne bih rekao da je “prodisao” jer je ovo opet blokbaster u pokušaju i sa ambicijom da iz njega izraste franšiza. Dakle, nije ovo film u kom je on mogao da se opusti ali opet jeste komad u kom ima totalni protagonizam. I u tom smislu, Pratt je cool kao akcioni heroj, manje duhovit nego obično, ali čini se da je McKay u režiji glumačke igre dosta ukrutio njegov lik.


Prattova situacija je malo nejasna jer je počeo da pokazuje neke diskretne znake da je based i deluje mi da je u nekom polu-cancelu, no videćemo kako će se to razvijati.


Yvonne Strahovski je jaka faca, uvek je lepo videti je u filmu i sasvim je solidno iznela svoj lik, bez preterivanja iako je emotivni odnos između oca i ćerke iz budućnosti mogao da se pretvori u neku negledjivu sentimentalnost u ravni INTERSTELLAR.


Ukupno uzev, THE TOMORROW WAR nije lišen nekih zanimljivih i obro izvedenih stvari, ali na kraju ono što je u njemu dobro nije naročito novo, a neke stvari su izvedene tek korektno što moderni blokbaster ne trpi.


U tom smislu, McKay je po meni najveći gubitnik u ovoj situaciji. Pokazao je da može da rukovodi preduzećem zvanim holivudski blokbaster ali nije doneo ništa u kreativnom pogledu. 


* * 1/2 / * * * *


No comments:

Post a Comment