Tuesday, December 14, 2021

DEAD PRESIDENTS

Nisam mnogo promašivao u procenama ko bi mogao postati značajan američki reditelj, ali u slučaju Braće Hughes desilo se nešto posebno - oni su postali značajni američki reditelji ali nisu imali ni približno veliku karijeru kakvu su zaslužili. Naprosto, što zbog tenzija među sobom, što zbog manjka sreće, svoje dobre filmove nisu u dovoljnoj meri kapitalizovali.

Reprizirao sam DEAD PRESIDENTS, film koji su snimili posle ogromnog uspeha MENACE 2 SOCIETY i reč je o filmu koji je pravi primer kakav drugi film treba snimiti. U njemu Braća Hughes ostaju u načelu na teritoriji koja im je poznata, ali proširuju područje borbe na sjajan način. Iz jedne intenzivne i male urbane priče, prešli su u epohu, u jednu drugu vrstu urbane priče koju čine tri celine - sazrevanje na ulicama Bronksa, odlazak u vijetnamski rat i povratak u Bronks gde zrelo doba donosi i veće greške.

Prošle godine Spike Lee je snimio DA 5 BLOODS i možemo reći da je DEAD PRESIDENTS ovu temu načeo četvrt veka ranije u jednom klasicističkom, scorseseovskom maniru. Posle ovog filma koji nije zapalio blagajne kao MENACE, Braća Hughes su imala još dve meč lopte, ali izgleda da nije prostora da uspostave ustaljeniju studio-karijeru i to je šteta.

Danas su oni pedesetogodišnjaci i gledaju kako diverse reditelji rade ono što su oni postizali u mnogo težim uslovima pre četvrt veka, a njihov doprinos kao da je zaboravljen. U filmu o značajnim afroameričkim hororima nema recimo njihove adaptacije Mooreovog FROM HELL u kom protagonisti jesu belci ali autori su afroamerički i to vrlo profilisani u tome.

Tako i DEAD PRESIDENTS koji ima malo tog "mnogo hteli mnogo započeli" vajba drugog filma ali ni po čemu nije sophomore slump, ostaje potcenjen film, iako za današnje standarde i dalje stoji jako dobro, i obuhvata veoma relevantne teme rekao bih na superioran način u odnosu na BLACK MESSIAH i sl.

Ipak, Hughesovi ipak nisu potpuno van igre. Nada i dalje postoji da će njihov status prvoboraca biti prepoznat, naročito jer su oni bili preteča mnogih današnjih asova kakav je Jordan Peele ili kinematografskih biznismena kakav je Antoine Fuqua.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment