Monday, October 12, 2015

GRAND THEFT PARSONS

Pogledao sam GRANT THEFT PARSONS Davida Caffreya, umnogome romantizovanu istinitu priču o krađi posmrtnih ostataka Grama Parsonsa koje je po dogovoru uzeo njegov road manager Phil Kaufman i odneo da spali kod Joshua Treeja. Priča ima zanimljivu premisu i na momente uspeva da uhvati nešto od stonerske atmosfere rokenrol mita koji pokušava da iskaže, i da u određenom smislu progovori ako ne o Parsonsu a ono o ljudima koji su ga okruživali. Nažalost, u jednom trenutku brojni krajnje generički elementi road movieja i filma potere počinju da preuzimaju primat i filmu gubi tu svoju najzanimljiviju crtu.

Caffrey u pojedinim delovima filma pokazuje da rediteljski vlada temom i da zna šta radi ali postepeno klišei počinju da ga savladavaju. Johnny Knoxville je odličan kao Phil Kaufman, Michael Shannon iako antipatična njuška, “ima nešto” u ulozi njegovog hipi pomoćnika, međutim to su jedina dva lika koja su koncipirana izvan klišea. Ostali likovi su ukalupljeni i samim tim ni glumci koji ih igraju nisu uspeli da naprave ništa naročito od njih.

Ako imamo u vidu da je malo snimano o Gramu Parsonsu, nije loše da imamo barem ovaj film iako nije direktno o njemu. Međutim, pošteno govoreći, koliko god da je incident o kome se govori samo fusnota u istoriji rokenrola, sve ovo ipak ostaje propuštena prilika. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment