Sunday, December 25, 2011

SANS LAISSER DE TRACES

Pogledao sam SANS LAISSER DE TRACES Gregoire Vignierona, izuzetno zreo rediteljski debi ovog belgijskog scenariste, hičkokovski triler o slučaju mladog poslovnog čoveka koji pokušava da prevaziđe mračnu tajnu koja mu je omogućila uspeh.

Benoit Magimel igra glavnog junaka, uslovno rečeno jamesstewartovsku figuru, premda je njegov junak znatno manje nedužan od Hitchcockovih junaka. Spirala nesrećnih slučajeva, gadnih koincidencija, zločina i nesporazuma u koju junak upada je dinamična i vrlo duhovita a Vignieron sve to realizuje sa izvrsnim osećajem za ritam i vrlo solidnom vizuelnom kulturom.

Hitchcockvske plavuše igraju Julie Gayet kao supruga i Lea Seydoux kao devojka kojoj želi da nadoknadi gubitak oca. I Julie i Lea su sada prisutne na beogradskom bioskopskom repertoaru - Julie igra u Vuletićevom vodiču a Lea kao foxy assassinka u GHOST PROTOCOLu.

SANS LAISSER DE TRACES je jednostavan film koji nije skup ali je u vizuelnom smislu brižljivo realizovan i smešten u vrlo filmične ambijente. Za razliku od sličnih radova Dominika Molla, Vignieron realno procenjuje potencijal svoje priče i smešta je u format koji joj odgovara.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment