Sunday, December 18, 2011

MARS NEEDS MOMS

Film MARS NEEDS MOMS je nešto što bi po naslovu automatski privuklo Mehmeta i onda bi se razočarao kada shvati da je reč o animiranom filmu namenjenom pre svega deci. Ipak, ako iko može biti neprijatnije iznenađen od Mehmeta jeste studio Disney kada je ovaj film od 150 miliona zaradio samo 20 na američkim blagajnama.

Ruku na srce, uvek postoji mogućnost da je došlo do nekakve interne opstrukcije unutar studija, gotovo je neverovtano da Disney ispusti ovakvu investiciju. Isto tako, moguće je da MARS NEEDS MOMS plaća danak zasićenju publike kako 3D prikazivanjem tako i performance capture tehnologijom. To je šteta pošto me MARS NEEDS MOMS jedan izvanredan film te vrste, i svakako odličan film po bilo kom drugom kriterijumu.

TINTIN je ove godine postavio nove standarde na nivou koreografisanja situacija i smisla za humor ali nije razvio nikakve likove, priču, dramski konflikt i bio je kao superiorna slikovnica sa dopsta duhovitosti i efektom koji ostaje na površini. MARS NEEDS MOMS je s drue strane vizuelno vrlo zanimljiv, jako maštovit i što ja najvažnije vrlo je zanimljiv u psihološkom smislu. MARS NEEDS MOMS deo za razloga za neuspeh može tražiti i u tome što je previše mračan i intenzivan za decu, a po dizajnu vrlo često skreće u pravcu Jeuneta i Caroa.

Sasvim je moguće da je high concept na kom je film baziran bio preintenzivan za decu, da su klinci osetili kako ih previše uznemiruje ideja da im Marsovci odvedu mame, da scena ubistva jedna od mama nije baš prilagođena senzibilitetima dece, ali MARS NEEDS MOMS ima u sebi onu finu dozu tragike i brutalnosti na koju smo barem mi navikli u dečjim sadržajima koji su nam servirani u školi. Moguće je da su američka deca previše anestezirana kad je reč o takvim stvarima.

S druge strane, dizajn likova je uglavnom vrlo mio, animacija se vrlo brzo prevazilazi, ništa teže nego inače u boljim primercima performance capture filmova, dakle nema problema koji je imao POLAR EXPRESS.

Akcija je vrlo maštovita i povremeno istinski napeta, a mislim da je možda i taj pravi suspense doprineo utisku i da su deca jednim delom i zato bila uznemirena. Ne znam u kojoj formi je izašla ilustrovana knjiga Berkeleya Bretheda i da li je ideja bila da ima podjednako široku ciljnu grupu kao animirani film.

U svakom slučaju, iako je ovo bio promašaj koji je rastavio Zemeckisov ImageMovers od Disneya, mislim da je ovo sličan slučaj kao sa CITY OF EMBERom Gila Kenana, ovaj film uprkos komercijalnom fijasku i mlakom prijemu kod kritike ima kvalitet koji će biti prepoznat. Nažalost, Simon Wells, praunuk HG Wellsa ostaje jedan od najbaksuznijih reditelja u savremenom Holivudu, posle dva filma koja nisu uspela uprkos ogromnom očekivanju. U svakom slučaju, barem kvalitet nije izostao i Zemeckisov pečat je vidljiv.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment