Wednesday, December 28, 2011

KILL LIST

Pogledao sam KILL LIST Ben Wheatleya. Njegov debi DOWN TERRACE mi je bio OK u svoje vreme, ali KILL LIST je ozbiljan primer potpunog sunovrata internacionalne žanrovske scene. Ako izuzmemo potpuno suludu činjenicu da je KILL LIST svojevrsni rip-off SRPSKOG FILMA u najbukvalnijem smislu i to jedva godinu dana od izlaska SRPSKOG FILMA, ovo sve izgleda kao film Đorđa Milosavljevića kada bi imao zrno talenta. Ali ne naročito veliko zrno.

KILL LIST je infantilna budalaština na nivou ideje i prilično osrednji low-budget krimić na nivou egzekucije. Uprkos tome što kritika uzdiže Wheatleya kao čoveka koji je svojevrsni nastavljač britanskih filmskih tradicija, kao neko ko ih oživljava i reinterpretira u novim okolnostima, ovaj filmu sebi ima samo najpovršnije reference na britansku klasiku, pre svega na WICKER MAN i to je apsolutno najslabiji deo filma. Moram priznati da je WICKER MAN jedan od onih filmova o kojima je zanimljivije kad se o njima priča nego kad se zapravo gledaju, ali i takav kakav je predstavlja Akademiju nauka i umetnosti za ovo.

Međutim, suštinski prisutniji uticaj je SRPSKI FILM s tim što je Wheatleyev junak ex-vojnik, sada plaćeni ubica koga žena natera da se vrati u posao jer su u besparici a onda on počinje da shvata da je to neobičan posao za neobične naručioce u kome se oseća nelagodno, i sve to je uvod u završnicu SRPSKOG FILMA, u kojoj se original nameće kao velemajstorsko delo na svim nivoima.

Ako se izuzme standardna ubedljivost britanskih glumaca, KILL LIST je po svemu inferiorniji i definitivno manje maštovit film od SRPSKOG FILMA, pa otud recimo ekstatične pohvale u istim magazinima koji su bili protiv SRPSKOG FILMA (recimo, Time Out) deluju deplasirano.

Međutim, još je neverovatniji hype koji je KILL LIST dobio ove godine na žanrovskim festivalima i karijera koju će Wheatleyu lansirati. Ja zaista u ovom filmu nisam video ništa što prosečan reditelj engleskih serija (što je BTW bio i Wheatley) ne pokazuje svake sedmice a sve ono po čemu se izdvaja je prilično slabo.

Moram priznati da mi je KILL LIST u određenom smislu svakako delovao još gore baš zbog toga što je hype oko njega bio neverovatan. Doduše, mnogima je i hype oko SRPSKOG FILMA bio neverovatan, međutim u slučaju KILL LISTa nije to više pitanje očekivanja i rezultata već prepoznavanja kvaliteta filma na fundamentalnom nivou. Čak i da ga obzervira neko ko nije gledao SRPSKI FILM pa ne vidi tu kopču, ovo je stvarno jedan prosečan rad uz rame sa stvarima u kojima inače igra Danny Dyer.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment