Thursday, August 13, 2020

THE GIRL HE LEFT BEHIND

THE GIRL HE LEFT BEHIND Davida Butlera donosi jednu scenu u kojoj vojni psiholog pita  junaka kog igra Tab Hunter da li voli devojke. On odgovori vrlo muževno.

Znamo da je to sve bilo obrnuto kasnije i da je Tab Hunter danas poznatiji kao čuveni holivudski homoseksualac nego kao glumac na kog je Warner Brothers polagao velike nade sredinom pedesetih.

Natalie Wood igra njegovu partnerku u ovoj romantičnoj drami sa elementima komedije. U vreme kada je Hunter stasavao u zbezdu imao je lažne veze sa Woodovom i Deebie Reyolds i iz tog vremena dolazi prijava NATALIE WOOD AND TAB WOULDN’T.

Ovo je priča o studentu koji izvrdava vojsku tako što uspešno pohađa studije, međutim kada posle jedne svbađe sa devojkom padne na ispitu, završava u askari i tamo prolazo kroz ceo drill koji naravno dovodi u pitanje i tu vezu.

David Butler je biio jedan od reditelja na plati u Warneru, i veoma su mi se dopale neke komedije koje je pisao po scenarijima Izzy Diamonda, THE GIRL HE LEFT BEHIND je drugačiji film jer je ovo tzv. service picture, spada u podžanr filmova o služenju vojske koji su bili bitan deo produkcije velikih studija a naročito Warnera posle Drugog svetskog rata, negde u vreme Korejskog.

Butler se dobro snalazi u vojnim scenama, prikazuje taj mirnodopski život vojnika vrlo dinamično, i crno-bela fotografija u ovom filmu je vrlo vibrantna što generalno nije svojstveno mnogim rediteljima koji su radili unutar studio sistema na baclotovima. 

Jedan od epizodista u ovom filmu je tada mladi Warnerov glumac Jim Garner, koji je na kraju napravio mnogo ozbiljniju karijeru od Taba Huntera kao blji glumac i kao neko ko se snašao i izvan ugovora sa studijem. Pa ipak, zanimljivo je videti potpuno suprotan odnos u ovom filmu gde Hunter dominira a Garner se bori za prostor. Ovo nije jedini Warnerov service film u kom je Garner bio sporednjak.

Situacija u vojsci je prikazana rdosta radikalno i dovodi junaka u razne ekstreme iako nam je jasno da će naravoučenije biti na strani oružanih snaga. Pa ipak, neke od scena prijatno su edgy ako imamo u vidu vreme u kom se priča dešava i kad je snimano.

Scena ispovesti sredovečnog čoveka koji se prijavio u vojsku jer je usamljen posle razvoda, i to priča Tabu Hunteru takođe iz ove vizure može delovati kao zanimljiva gay aluzija, naročito kad mu Tab kaže da je takvo muško društvo mogao dobiti i u zatvoru a ovaj naglasi da su u vojsci ipak dobri momci.

Sve u svemu, ovaj pozni Butlerov film nudi mnogo toga što mi nije delovalo da bih mogao očekivati u njegovom opusu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment