Wednesday, August 19, 2020

BOMBERS B-52

BOMBERS B-52 Gordona Douglasa je film koji je snimljen sa propagandnim ciljem i pod pokroviteljstvom američkog vazduhoplovstva. Kako naslov kaže, tema filma su tada novi strateško bombarderi B52 za koje će se ispostaviti da su jedan od najdugovečnijih modela u istoriji ratnog vazduhoplovstva. Na kraju će maltene biti u službu preko 80 godina što je zaista fascinantan sta.

Film je snimljen 1957. U glavnoj ulozi su najavljivani Tab Hunter i James Garner ali ju je na kraju poneo Efrem Zimbalist Jr. u to vreme stariji od njih.

Partnerka mu je Natalie Wood koja kao velika mlada zvezda dobija top-billing iako je Karl Malden zapravo protagonista.

Karl Malden igra starog, prekaljenog avio mehaničara iz USAF koji posle jednog bolnog incidenta u Koreji, za koji krivi tada mladog hot shot pilota, završava pod njegovom komandom u procesu uvođenja novog bombardera u strateški vazduhoplovnu komandu. Kada pored teškoća oko uvođenja novog bombardera, mehaničar shvati da se oficir naduvenko udvara njegovoj kćeri, njjihov sukob eskalira.

Segment filma koji je najmanje razrađen, i samim tim najmanje jasan jeste to udvaranje oficira mehaničarevoj kćeri. Naprosto, gledalac ne dobija ideju kakva je priroda njihovog odnosa, jel to ljubav ili ne, da li treba da navijamo za njih ili ne, i to je najveća manjkavost filma.

Otud tu romansu na kraju sagledavamo više kroz lik oca nego kroz njihove likove što nikako nije dobro ali je srećom veoma funkcionalno jer osnovni konflikt u filmu jeste na liniji Malden - Zimbalist.

Malden je sjajan kao stari lider u vojnoj ekipi mehaničara koji ne može da odoli majstorisanju a naročito ne savladavanju tako nove moćne mašine kao što je B52. 

Bombarderi su impresivni. Gledali smo ih i kasnije u filmovima, od ovog do recimo BY DAWN’S EARLY LIGHT, snimao ih je i Kubrick, ali Douglas ih snima na jedan moderan način za to vreme, veoma atmosferično u eksterijeru, i uspeva da napravi service picture (iako film počinje kao combat picture) koji nosi uzbuđenje, iako nema onu mirnodopsku simulaciju stresne ratne situacije.

Avio baza je ključni ambijent a avion je jedna od sporednih likova u ovom filmu, i na restauriranoj Warner Archive kopiji, film jako lepo izgleda.

Warner je u ovom periodu snimio dosta “vojnih” fimova. Ovde je priču smislio Sam Rolfe a scenario je pisao poznati Irwing Wallace, i kvalitet je evidentan.

BOMBERS B-52 jeste propagandni film ali je vrhunski primer te vrste filmmakinga. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment