Saturday, January 29, 2011

THE LOOKING GLASS WAR

Posle duže potrage locirao sam film THE LOOKING GLASS WAR Franka Piersona, po romanu John le Carrea. Ovaj roman pripada meni najdražoj ranoj le Carreovoj fazi a film pripada, isto tako, ranoj fazi njegovih ekranizacija.

Ovaj film ima ozbiljan problem disbalansa između prve polovine koja je tipičan le Carreovski sofisticirani špijunski realizam, sa akcentom na intelektzalnu i moralnu dimenziju dočim se u drugoj polovini film pretvara u gotovo egzistencijalističku, apsurdnu, skoro pa komediju o odlasku junaka na zadatak. Dok je Martin Ritt savršeno dobro iskazao apsurd profesije koji provejava u le Carreovoj ranoj fazi u THE SPY WHO CAME IN FROM THE COLD, Pierson ga je ovde previše eksternalizovao i film se u drugoj polovini iz priče pretvara u čistu tezu i upadljivo gubi na uverljivosti.

Međutim, Pierson, poznat pre svega kao scenarista, mada i kao reditelj, pokazuje se kao vrlo lucidan, talentovan pripovedač sa naročitioim darom za set-piece situacije, bilo da je akcenat na borbi, suspenseu ili apsurdu. THE LOOKING GLASS WAR je izvanredno maštovito režiran špijunski film a gotovo tatijvskim rešenjima i uz Anthony Mannov DANDY IN ASPIC i Ken Russellov BILLION DOLLAR BRAIN spada među avangardnije režirane špijunske filmove.

Glevnu ulogu mladog poljskog mornara koga angažuje MI6 igra Christopher Jones, glumac od kog se očekivalo da bude naslednik james Deana ali on taj pritisak nije izdržao, a od današnjih zvezda tu je Anthony Hopkins u jednoj vrlo solidnoj supporting roli.

THE LOOKING GLASS WAR je obavezno štivo za ljubitelje le Carrea i špijunskog filma uopšte, a mislim da može biti zanimljiv i ljubiteljima angloameričćkog filma šezdesetih i sedamdesetih.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment