Thursday, January 6, 2011

BERLIN EXPRESS

Pogledao sam BERLIN EXPRESS Jacques Tourneura, jako zanimljiv posleratni triler smešten u okupiranu Nemačku koji zbog teme nacističkog pokreta otpora ipak treba svrstati u WW2 filmove.

Tourneur je velemajstor B-filma a pored njega ovde se još može videti i priča koju je osmislio Curt Siodmak, meni lično intrigantniji iako znatno manje uspešni Robertov brat, kao i fotografija čuvenog Luciena Ballarda. Dakle, za ljubitelje i poznavaoce, ovaj film nudi dosta zanimljivih ljudi u personalu a srećom i Siodmak i Ballard nude dosta metarijala Tourneuru da ga objedini u zanimljivu celinu.

Sama postavka je kamerna, film se maltene u celosti mogao odvijati u enterijerima i po tome podseća na Anthony Mannov THE TALL TARGET koji je izašao tri godine kasnije. Međutimm Lucien je dobio retku i spektakularnu priliku da slika ruševine nemačkih gradova, i to je zaista skup neverovatnih prizora.

Kada tome dodamo Tourneurovu efikasnost u inscenaciji suspense scena i celokupnu noir, pomalo ekspresionističku atmosferu Ballardove fotografije u enterijeru, i korišćenje ekstremnih uglova snimanja svojstvenih noiru i ponovo ekspresionizmu, BERLIN EXPRESS stoji kao izvanredno atmosferičan film.

Sklad žanrovske čistote pa i stilizacije donekle remete dokumentarni detalji kroz koje se opisuje saveznička oslobodilačka okupacija Evrope i njeni mehanizmi, međutim, ta propagandna dimenzija je zaista mala cena u odnosu na što su okupacione snage pružile filmu u smislu logistike da se snime ti sjajni eksterijeri.

Inače, zaplet BERLIN EXPRESSa sličan je TALL TARGETu samo što ovde meta nije Lincoln već nemački političar kog jure nacisti da ga likvidiraju pre neke krucijalne sednice.

Tourneur je jedan od najvećih reditelja repertoarskog filma u svojoj eri, a sasvim sigurno pored žanra, stvrio je i nekoliko punokrvnih remek-dela koja su besprekorna i iznad žanra, u samom vrhum filmske umetnosti svoga vremena. BERLIN EXPRESS nije jedno od njih ali potvrđuje da je Tourneur veliki majstor i to se u ovom filmu baš vidi.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment