Sunday, January 16, 2011

SKY RIDERS

Pogledao sam, posle duže potrage koja je obuhvatila i agente u Crnoj Gori, SKY RIDERS Douglasa Hickoxa. Hickox je tek delimično rehabilitovan poslednjih godina kada je Tarantino priznao da voli izvanredni SITTING TARGET (živopisan ovde davnih dana) odnosno kada je Edgar Wright puštao BRANNIGANa na svojim HOT FUZZ filmskim maratonima.

Međutim, Douglas Hickox je opasan reditelj koji je ostavio trag ne samo u akcionom trileru već i u hororu radeći čuveni THEATRE OF BLOOD i mnoge zanimljive naslove. Uostalom, zašto ne reći ostavio je i sina Anthony Hickoxa koji je značajan B-reditelj.

SKY RIDERS je zanimljiv high concept 70s akcijaš koji ima jednostavnu postavku i priča je pšredstavljena bez nekog naročitog zapleta - grčki anarhista otimaju porodicu američkog industrijalca. Prethodni muž industrijalčeve supruge, kog igra James Coburn i to u štimung iz FIREPOWERa dolazi da ih spase uz pomoć grupe američkih paraglajdista, izvlačeći ih iz terorističke baze, jednog napuštenog i teško dostupnog planinskog manastira.

Film se otvara odličnim set-pieceom otmice u kome Hickox radi gotovo bez reči, u domenu elegantnog "čistog filma", potom sledi set-up u kome se odgovara na pretnje, pregovore i sl. Zatim sledi još jedan odlčan set-piece potere po atinskim ulicama za radio signalom terorista da bi teći čin bio veliki parglajderski rescue attempt.

Hickoxove akcija u vazduhu je maestralna i urađena je sa minimum specijalnih efekata koji su pritom jako znalački i dobro urađeni te ne deluju prevaziđeno u bilo kom smislu.

Kao što su sedamdesete bile godine odličnih automobilskih stuntova rađenih sa pravim vozilima, bez crtanja i sl. i to onim najosnovnijim sredstvima, isto važi i za akciju sa letilicama - setimo se Hyamsovog CAPRICORN ONE u kome helikopteri MD500 dobijaju gotovo ljudske osobine kroz koreografiju svog leta i izgled.

Otud ovde Hickox ne samo da jako efektno snima akciju u vazduhu, već opredeljujući se da interakciju likova kroz dijaloge svede na minimumu i uz pomoć Lalo Schifrinovog skora pravi suštinski exploitation film izvaredne lepote u najčistijem smislu pokretnih slika.

Otud se i izvesna pravolinijska postavka priče, pa i slabo korišćenje potencijala svih učesnika glumačke podele mogu ne samo oprostiti već i prevazići jer Hickox vrlo jasno pokazuje šta su aduti ovog filma i prikazuje ih do maksimuma.

Ono po čemu se SKY RIDERS izdvaja je akcija u vazduhu ali je i akcija na zemlji jako efektna i vešto realizovana sa dosta energije i osećaja za suspense. Otud je SKY RIDERS obavezna lektira za ljubitelje 70s akcijaša.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment