Friday, May 21, 2021

TOTTUMISKYSMYS

TOTTUMISKYSMYS je režiralo šest rediteljki i prati nekoliko paralelnih priča koje se tiču seksualnog zlostavljanja žena, različitih formi i intenziteta, bavi se traumama, socijalnim stigmama i posledicama koje to ostavlja na njihove odnose sa okolinom.


Tema je intenzivna a pošto je sve sačinjeno od šest kratkih priča koje su prepletene, dakle nisu izlagane po redu kao nekakav omnibus, onda je intenzitet svega toga veoma visok, pa uprkos trajanju od samo 75 minuta, ovaj film ostavlja utisak jednog mnogio intenzivnijeg dela.


Sad naravno kada imamo jednu ovako snažnu temu i ona objedinjuje sve ove priče na jednom mestu onda je potpuno logično da se stvori i jedan utisak idejne klaustrofobije koji ne ide u prilog filma, naime stvara se utisak kao da je jedino što postoji na svetu zlostavljanje žena. Naravno, kako da postoji išta drugo kad je to tema filma - svi ćemo postaviti logično pitanje?


Međutim, nije problem u tome. Možda bi sve ovo imalo više smisla da su priče bile poređane po redu jer bi to onda bilo šest priča o zlostavljanju. Ovako, ovde imamo šest paralelnih priča koje ostavljaju utisak jednog lavirinta kroz koji se gledalac kreće i nailazi samo na zlostavljanje, i to stvara potpuno drugačiji efekat.


Same priče su solidno realizovane, glume veoma poznati finski glumci kao Krista Kosonen recimo, i sve je to na vrlo solidnom nivou. Ipak, čini se da je forma ipak učinila medveđu uslugu sadržaju. 


* * / * * * *


No comments:

Post a Comment