Sunday, May 23, 2021

CORDES

CORDES Jose Luisa Montesinosa je zanimljiv, uslovno rečeno kamerni horor koji ide od jedne arhetipske zamisli. Kvadriplegična devojka ostaje sama u kući sa psom koji je obučen da je čuva i otvara joj vrata, ali ga je u međuvremenu ujedo šišmiš i preneo mu besnilo.


Ovu premisu Jose Luis Montesinos tretira “pošteno” kao jedan energični suspenser starog kova kakav bi u nekim ranijim vremenima snimili Tom Holland, Michael Winner ili Richard Franklin.


U određenom smislu, čak je i izgled filma old school. Faktura slike vajbuje na filmove ranih osamdesetih, a tome naravno doprinosi i dekor stare kuće u kojoj se devojka sticajem okolnosti našla sama.


Film je blizak onome što smo videli u Romerovom MONKEY SHINES a mora se priznati da je u nekim sekvencama sna u kojima se protagonistkinji (i publici) malo olakšava igra uvođenjem nekih okolnosti za dijalog ostaje veoma dobro u domenu strave.


Montesinosov film nosi rizik da ga prihvatimo zdravo za gotovo jer smo ovakve stvari već viđali i reference se mogu nabrajati od CUJO do MONKEY SHINES i nazad, međutim ovo je solidan film koji uspešno uspeva da probudi neke arhetipske strahove kojih se dohvata a na to se nikada ne žalim.


* * * / * * * *


No comments:

Post a Comment