Sunday, February 24, 2008

JAS SUM OD TITOV VELES

Juče sam dobio temperaturu 38 gledajući JAS SUM OD TITOV VELES Teone Strugar-Mitevske. Osećao sam se loše kada sam pošao u bioskop i ne mogu da kažem da mi je film išta kriv, no isto tako ne mogu da kažem da mi je pomogao da lakše podnesem temperaturu.

Na FESTu sam ranije, ili je to bio Autorski, gledao debitantski film KAKO UBIV SVETEC koji nije bio naročito dobar ali je ponudio neki nov rukopis za balkanski film. taj film je imao neku energiju i grozničavost koja je bila autentična.

Ovaj novi film je atipičan po tom što ima relativno pristojnu tehničku egzekuciju (film je koprodukcija niza država, DP je iz inostranstva, sve je filmska traka) za jednu kamernu priču koja je u suštini privatno iživljavanje glavne glumice, rediteljkine sestre i producentkinje Labine Mitevske.

Ovaj film ima nezrelost najpretencioznijeg studentskog filma, sa sve pričom o tri sestre zarobljene u Titovom Velesu koje pokušavaju da odu, direktnom polemikom sa Čehovom, kao i jednom od sestara koja je zbog prezira prema svetu odlučila da prestane da govori. dakle, dosta gadan spoj.

Ako tome dodamo crn pogled na stvarnost gde je najstarija sestra navučena na metadon, srednja se podaje svakome kome stigne ne bi li otišla iz Titovog Velesa, a najmlađa, mutava, lunja po gradu, onda je jasno da imamo posla za infantilnim makedonskim art houseom.

U clom tom mediokritetskom mish-mashu, zanimljivo je da imamo scenu oralnog seksa u kome Labina Mitevska stavlja spolovilo u usta i spolovilo se nazire CLOVERFIELD style. Ipak, spolovilo deluje vrlo pornićarski tako da slutim da je reč o protezi.

U svakom slučaju, Labina odrađuje već izanđalu blowjob rutinu iz evropskog art housea.

U poređenju sa srpskim filmom, ovaj film je budžetski ambiciozniji i u svom autizmu se pozitivno razlikuje od srpske ekstrovertnosti, no srpski film odavno zanima samo forenzičareb kao što smo Žika i ja.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment