Wednesday, August 23, 2017

6 DAYS

Kao neko ko je odrastao uz WHO DARES WINS Iana Sharpa, i seća se prvog gledanja tog filma pre četvrt veka kao da je bio juče, sa velikom pažnjom sam dočekao 6 DAYS, realističku rekonstrukciju opsade iranske ambasade koju potpisuje Toa Tucker. Sharpov film je imao Lewisa Collinsa u glavnoj ulozi i prikazivao je SAS u jednom fikcionalizovanom svetlu, smeštajući se u desni spektar tačerističkog pogleda na svet. WHO DARES WINS bio je jedan od onih filmova koje bi verovatno rado plasirale vlasti u stripu V IS FOR VENDETTA.

6 DAYS je skrupuloznija realistička rekonstrukcija koja prati četiri linije dešavanja - policijskog pregovarača Maxa Vernona, SASov tim koji se sprema da upadne u ambasadu i novinarku koja stoji pred zaposednutom zgradom i prati dešavanja. Pomalo ima i četvrtog toka a to su događaji u samoj ambasadi. Toa Tucker ni u jednom trenutku ne uspeva da zaista zaiskri, i da pretvori 6 DAYS u supernapetu priču iz istorije borbe protiv terorizma.

Međutim, s druge strane, rekonstrukcija dešavanja, vremena, načina razmišljanja je vrlo detaljna, vrlo pregledna, u pojedinim aspektima fetišistička i 6 DAYS mi deluje kao odličan materijal za mali ekran, za koji kao da je i sniman u nekoj elitnoj BBC produkciji. Ako se na takav način gleda ova priča, onda svakako i zaslužuje višu ocenu.

Glumačka podela koju prdvode Mark Strong, Jamie Bell i Abbie Cornish je na visokom nivou sa odličnom podrškom starijih sporednjaka. Toa Tucker pokušava da bude taksativan i da vrlo precizno isprati protok vremena u svojim paralelnim radnjama pa možda i u tome možemo tražiti razlog što su neke od njih više stavljene u funkciju dokumentaristike nego suspensea.

Pa ipak, kada dođemo do onoga što dele 6 DAYS i WHO DARES WINS a to je finale u kom SASovci upadaju u zgradu, Toa Tucker ga radi dobro i izuzetno ubedljivo, pokazujući sve gafove, saplitanja i greške koje su se desile tokom ove - zapravo- uzorno izvedene akcije spasavanja. U tom delu prirodno i puls filma skače.

6 DAYS je film koji treba videti, a za one koje zanimaju ove teme gledanje je naravno neophodno.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment