Sunday, September 6, 2015

OSS117 SE DECHAINE

Pogledao sam OSS117 SE DECHAINE Andre Hunebellea, ekranizaciju romana Jeana Brucea koji su danas najpoznatiji kao predložak za Hazanaviciusove briljantne parodije ili omaže Eurospy filmu. Međutim, Bruce je u svoje vreme pisao vrlo “ozbiljne” romane bez namere da parodira žanr a kada je prerano nastradao u saobraćajnoj nesreći, taj posao su nastavili njegova supruga i deca.

Bruceovi romani su ekranizovani sa nekoliko glumaca u glavnim ulogama, i prvi film po njegovoj prozi izašao je 1957. godine, dakle pre Bonda. Međutim, pošteno govoreći cela serija filmova po njegovim romanima tokom šezdesetih i sedamdesetih nastala je pod uticajem uspeha agenta 007. Dakle, Bruceove ekranizacije nisu krenule kao Bond rip-offovi ali im je upravo taj potencijal pomogao da zažive.

Većinu filmova o agentu OSS117 režirao je Andre Hunebelle, a igralo ga je nekoliko glumaca. U ovom ga igra Korwin Matthews.

Zanimljiv detalj u vezi sa origin storyjem junaka kog je osmislio Jean Bruce a koji daje vrlo zanimljiv kulturološki uvid jeste činenica da origin story Huberta Bonisseura de la Batha nije isti kao u Hazanaviciusovom filmu. Naime, kod Hazanaviciusa on je francuski agent koji je svoje “francustvo” doveo do paroksizma, dočim je Bruceov junak zapravo Amerikanac francuskog porekla iz Luizijane i rekao bih da je Bruceov junak više pokušaj da francusko pero piše “američki pulp” nego autohtoni lokalni junak, iako se na kraju ispostavilo da mu je domet lokalni. Ako imamo na umu da su francuske tajne službe diskretne i da se ne pojavljuju prečesto na filmu, sigurno da je i to igralo određenu ulogu, naročito jer je u popularnoj kulturi pedesetih OSS kao preteča CIA bila mnogo zbiljnije “oličenje tajne službe” od neke evropske agencije.

U svakom slučaju, Bruceov lik ima francusko poreklo ali ipak stoji kao simbol stava da su određene nacije predodređenije za određene uloge u populrnoj kulturi.

Hunebelleov film je kultivisan u svom izrazu i crno beloj fotografiji. Obračuni se uglavbom svode na solidno postavljene tuče, a vizuelno bogatstvo se gradi kroz lokacije na Korzici, i scene ronjenja. Ipak, čak i u odnosu na DR NO, ovaj film je nedopustivo kameran. Korwin Matthews je solidan u glavnoj ulozi. On nije u ravni holivudskih zvezda niti najuspešnijih Amerikanaca u Evropi ali oko njega se mogao izgraditi i efektniji film, bez ikakve sumnje. 

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment