Saturday, September 12, 2015

AMERICAN ULTRA

Pogledao sam AMERICAN ULTRA Nime Nourizadeha, po scenariju Maxa Landisa. Odmah na početku treba reći da ovaj film nije onoliko inventivan i moćan kao njihovi debiji. Nima Nourizadeh je ipak u PROJECT Xu snimio jedan od najupčatljivijih debija, a u AMERICAN ULTRA umnogome vraća svoj stil u konvencionalne okvire. Isto važi i za Maxa Landisa koji je u scenariju za CHRONICLE ponudio reinvenciju superherojskog žanra dok se u AMERICAN ULTRA više bavi parodijom podžanra špijunskog akcionog trilera.

Na neki način Nourizadeh i Landis se u ovom filmu vraćaju svojim očevima - Nourizadehov otac je politički komentator pa tako i AMERICAN ULTRA ima imanentnu kritičku notu a Maxov je čuveni John i umnogome ULTRA liči na neke od njegovih žanrovskih hibrida u kojima je voleo da meša miljee i žanrove tipa INNOCENT BLOOD, vampirski film sa mafijašima i sl.

Ovo je bornovski akcioni triler sa stonerima koji sporadično iskoračuje iz trilera u komediju pa čak i parodiju žanra, ali uprkos budžetu koji je pet puta manji od onoga za koji se snimaju BOURNE-filmovi, Nourizadeh ipak ne izlazi van okrilja akcionog filma, i nedostatak novca nadoknađuje veštom inscenacijom i hrabrim hvatanjem u koštac sa tvrđm akcijom, nadoknađujući pare koje mu nedostaje onim što nema u BOURNE-likim filmovima a to su R-akcija i crni humor.

Uprkos tome što AMERICAN ULTRA ne referiše na Bonda, svakako da ga u ovogodišnjoj ponudi možemo na neki način grupisati sa KINGSMANom, po tom žanrovskom hibridu koji pravi. Doduše, u slučaju KINGSMANa koji je ekranizacija stripa, zapravo ima manje strip-naracije nego u AMERICAN ULTRAi koja nosi i tradiciju strip-naracije u sebi i fino iskorišćen strip unutar same priče, srećom ne na prvu loptu u smislu da se strip koji junak crta nadovezuje da događaje u stvarnosti.

Jesse Eisenberg i Kristen Stewart su odličan par kao atipični akcioni heroji. Connie Britton i Topher Grace su classy supporting igrači i jedina slaba tačka je Tony Hale koji praktično igra istu ulogu kao u seriji VEEP.

Nourizadeh i DP Michael Bonvillain maksimalno koriste budžet od 28 miliona dolara i dobro koncipiraju akcione scene, fino vodeći promene tona između borbe i komedije. Bled odjek ovog filma na blagajnama pokazuje da je suženo tržište za ovu vrstu žanrovskog hibrida koja je jako dobro prolazila osamdesetih pa i devedesetih.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment