Friday, May 30, 2008

INDIANA JONES AND THE KINGDOM OF THE CRYSTAL SKULL

NDIANA je film u kome se ponovo vidi Spielbergov fušerski rad kada se okreće populističkim, žanrovskim projektima. Taman kad sam pomislio da se vratio u formu sa odličnim MUNICHom, on je snimio film koji po nivou ispod već prilično jadnog WAR OF THE WORLDS.

Reći da je scenario loš je undersatetement. Scenario Davida Koeppa je tekst kome fale neki obavezni delovi. Svi holivudski filmovi su manje više prepoznatljivi po tome što imaju početak, kraj i dva plotpointa između. Neki imaju bolja, neki lošija rešenja, ali u svakom ćeš to prepoznmati. INDIANA to nema. On nema plotpointe.

INDIANA samo počne i traje dok se neumitno ne završi.

Odnosi između likova ne postoje. Ne postoji nikava dinamika među njima a tobožnji preokreti tipa Shia je Fordov sin su flah i što je najgore od svega nisu dobro iskorišćeni čak ni u komične svrhe.

Ono po čemu su filmovi o Indiani poznati su i scene iznenadnih izdaja i sl. Ovde ima samo jedna i desi se na početku, sve do kraja ostaje status quo među likovima.

U čitavom filmu postoje možda dva uspela one-linera.

Misterija je napisana bukvalno kao u LAVIRINTU. Zagonetke su uvredljivo jednostavne a rešenja su nedostojna savremenog filma i potpuno proizvoljna. Međutim, čak i u LAVIRINTU Gaga Nikolić i Leka imaju dilemu hoće li skrenuti levo ili desno. U INDIANI takvih dilema nema. Kao i sam film tako i svi lavirinti imaju samo jedan smer.

Međutim, tek sada dolazimo do režije koja je kardinalna. Ako bi se poredio sa ranijim INDIANAma, ima scena koje su slične, međutim razlika je u tome što su u ono vreme to snimali sa pravim ljudima i to je scenama davalo čar. U četvrtom delu, specijalni efekti su preočigledni i sve akrobacije su potpuno neuverljive, pošto u nekim momentima, jasno vidimo da glumci nisu videli tu lokaciju ni na fotografiji.

U mnogim scenama, efekti su preočigledni.

Ono što iznenađuje jeste da pored nekih scena koje su underdirected, ima scena koje su baš heavyhanded. U tome se izdvaja tuča na groblju sa nekim neobjašnjivim bizarnim gimpovima koja je onako baš sramotno urađena.

Kada kažem underdirected daću primer. Kada posle potere koju smo inače videli u mnogo boljoj varijanti u DIE ANOTHER DAY, Indiana i Indidanina dinastija padaju niz vodopade u ruskom amfibijskom vozilu, njihov pada vidimo u totalu. Kamera nikada ne uđe u vozilo da vidimo borbu na život i smrt, kako to da nisu ispali iz vozila i sl.

Isto tako, u nekim scenama, fale najzanimljivije faze neke akcije, tipa skočili su, rez, pali su. Nema onog najuzbudljivijeg dela kad padaju i sl.

Kad se sve uzme u obzir, novi INIDANA pre svega liči na LAVIRINT pošto se postavlja pitanje šta je u ovom filmu toliko dugo spremano i kakav su tobožnji visoki stndard Lucas i Spielberg decenijam pokušavali da dostignu, ukoliko smo na kraju završili sa ovim promašajem.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment