Saturday, April 24, 2004

THE SILENT FLUTE

Sinoc sam gledao jedan apsolutno bizaran film koji bih svima preorucio jer mislim da je rec o zanemarenoj a dosta bitnoj karici zanrovske istorije ako ne bas i evolucije.

Rec je o filmu koja sam iskopao na neopisivo prasnjavom originalu Zeta Filma pod naslovom TIHA FLAUTA, premda se pored bukvalnog naslova THE SILENT FLUTE u vecini literature javlja kao CIRCLE OF IRON.

Rec je o filmu koji je Stirling Siliphant napisao po prici koju su smislili Bruce Lee i James Coburn. Smisljanje price se verovatno desilo u vreme euforije kada je groznica kung fua zahvatila Holivud, te su mnoge celebrities posecivale Bruce Leejeve casove.

James Coburn je iz takvog prijateljstva poceo da saradjuje sa Leejem.

Film koji je proizasaio iz te saradje, nazalost ne donosi nijednog od njioh u glavnoj ulozi. Glavne uloge tumace Jeff Cooper i David Carradine. Stavise Carradine tumaci cak cetiri uloge u filmu. Zatim se pojavljuje i Christopher Lee, i Eli Wallach i Roddy McDowall. Citava akcija ima nesumnjivo visok profil.

Film prikazuje duhovno i borilacko putovanje belog junaka kroz nekakvo azijsko bespuce, u potrazi za Knjigom u kojoj su sadrzane sve istine.

Film se desava u nedefinisanoj epohi, u nedefinisanoj zemlji po cemu film ulazi u sfere fantasy opredeljenja. U sustini, ipak, najvecu deo zanrovskog gradiva ima borilacki karakter, premda tehnike nisu elaborirane niti striktno koreografisane. Ipak, i u ovom predindustrijskom obliku, scene borbe pokazuju osmisljenost i proisticu iz lika.

Film je rezirao Richard Moore.

No comments:

Post a Comment