Monday, April 12, 2004

SLUMBER PARTY MASSACRE 2/ORCA-THE KILLER WHALE

Nastavlja se prekopavanje po skrivenim coskovima videoteke MAX. U svom poslednjem naletu sam odgledao SLUMBER PARTY MASSACRE 2 i ORCA-THE KILLER WHALE.

SLUMBER 2 je bizaran film. Producirao ga je Corman a rezirala Deborah Brock koja je dobri andjeo Vincent BROWN BUNNY Galloa i veliki fetisista filma ROCK`N`ROLL HIGH SCHOOL koji u SLUMBER 2 samo voli a potom snima i sequel. Go figure...

Film je los, ali nije dosadan i prilicno je bizaran. Daleko od toga da je bolestan i strasan ali je zanimljiv u svojoj potrebi da eksperimentise na terenu gde eksperimenta obicno nema. Kada se radi takva vrsta cheap bottom of the barrel materijala, obicno se ide na rip-off i na logicno sklopljenu celinu koja se pravi da je major film. I obicno inovacije iz B-filma proisticu iz toga sto se autori trude da isplivaju iz konvencije i nametnu se necim novim. Medjutim, SLUMBER 2, donekle kao i SLUMBER izvorni, nimalo ne lici na more slashera koji su ih okruzivali. Prvi SLUMBER je bio malo posprdan, premda ne i cisto parodican, dok je Dvojka potpuni departure.

ORCA-THE KILLER WHALE je pak cist klasik. Prosto je neverovatno kako je kritika previdela ovaj dragulj. Film je nastao kao klinicki rip-off Spielbetgovog mega-hita JAWS koji je promenio istoriju Holivuda prebacivsi formulu B-filma u veliki budzet, ucinivsi nemogucim da snimis zanrovski film za samo 100 000 dolara sa jednim od brace Carradine.

ORCA je neka vrsta spin-offa JAWSa. Richard Harris igra robertshawski lik okorelog ribara, poput Quinta, koji hvata morske zveri za razne podvodne cirkuse. On ubija zenku kita ubice i superinteligentnmi kit se nameri na njega.

Reditelj Michael Anderson, inace pouzdani isporucilac tvrdog zanrovskog materijala je nailovao film. uspeo je da na savrsen nacin prikaze mitsku borbu ribara sa superinteligentnom zivotinjom kroz koju se junak zaista promeni. Epizodni likovi ne odmazu Harrisu, ali je ORCA pre svega film o njegovom liku koji mora da se izbori sa svojom savescu olicenom u osvetoljubivoj zveri.

Bilo bi blasfemicno reci da je ORCA bolji film od JAWS jer realno nije. Medjutim, svakako je najvredniji sledbenik tog filma. Medjutim, to sledbenistvo definisem vrlo usko. Naime, moze se reci da je JAWS najbolji moguci film koji je Spielberg mogao napraviti na tu temu. ORCA je odlican film koji bi Englez mogao napraviti na tu temu. Ako smognete snage, potrazite ovaj klasik na starom originalu Makedonija Filma i ne obazirite se na dve Maltinove zvezdice ili zgrazavanje u Halliwellu.

No comments:

Post a Comment