Thursday, June 10, 2021

ENFANT TERRIBLE

ENFANT TERRIBLE Oskara Reohlera je zanimljiviji kad se opisuje nego kad se gleda. Reč je o biografskom filmu o Reineru Werneru Fassbinderu snimljenom u Fassovom stilu, znači reatralno, bez mnogo bavljenja punom ubedljivišću filmske slike.


Dakle, film o Fassbinderu kakav bi možda sam Fass snimio. 


E sad, gledati takav film u trajanju od 134 minuta je nešto manje interesantno zato što ovakav postupak sprečava verodostojnu isotrijsku rekonstrukciju jer je melodramski eksces takođe značajan deo Fassovog rukopisa, pa tako na kraju imamo jedan arty eksperiment maltene scorseseovskih dimenzija u pogledu obima.


Oskar Roehler je primenio sličan postupak u svom neuspelom filmu o Ferdinandru Marianu, glumcu koji se ogrešio igrajući u filmu JUD SUSS Veita Harlana. Tamo je imao namerno arhaiziran postupak koji je maltene evocirao filmove tog vremena a ovde je još dosledniji u tome.


ENFANT TERRIBLE deluje kao ona prepričavanja lektira pa će svoj život možda imati među studentima koje mrzi da gledaju filmove kad pripremaju ispit iz Istorije filma. No, utisak o ovom filmu će zaista varirati u odnosu na to koliko pojedinačnom gledaocu prija Roehlerov postupak. 


* * / * * * *


No comments:

Post a Comment