Sunday, November 1, 2020

MICKEY AND THE BEAR

Annabelle Attanasio je ćerka Paula Attanasia, svojevremeno jednog od najtraženijih holivudskih scenarista i saradnik Barry Levinsona u periodu njegovog najvećeg menjnstrim uspega. Njegova ćerka se za sada kreće u indie krugovima a MICKEY AND THE BEAR je tvrda socijalna drama o devojci koja živi sa ocem, traumatizovanim ratnim veteranom koji ima posttraumatski sindrom i politoksikomansku adikciju.


James Badge Dale igra oca i uspeva da proizvede neophodan efekat i uspeva da se pokaže i kao u suštini brižan otac, udovac i mio tip ali i kao čovek koji je praktično u delirijumu i odavno susreće đavola.


Tako sjajan glumac u glavnoj ulozi je naravno zalog tog najdelikatnijef segmenta, i on uspeva da razjasni tu dilemu u kojoj se glavna junakinja nalazi. Nju pak sjajno igra Camila Morrone i briljatno prikazuje jednu dobrodušnu ali samostalnu i nimalo naivnu devojku koja očigledno mnogo duže nego drugi mora da brine o sebi, i da pronalazi opravdanja zašto istrajava u jednoj tako teškoj situaciji.


Junakinja je zanmljivo postavljena, ima faze konstruktivnog ali i autodestruktivnog ponašanja, nekada je spemna da prevaziđe ono u šta je vuku životne okolnosti i provincija a nekada rado tone u to.


Fotografija Conora Murphyje ja veoma vibrantna, uspeva da na skromnom budžetu zarobi teskobu malog mesta, kao i da se u skučenim prostorima u kojima se odvija film neprekidno bude svež i zanimljiv.


Sve u svemu, ovo je onako pravi old school primer dobrog američkog nezavisnog filma, sa pričom iz Heartlanda i jako dobro sprovedenom tročinskom strukturom. Iskreno me je obradovalo kada sam ovaj film locirao u ponudi HBO kod nas.


* * * / * * * *


No comments:

Post a Comment