Thursday, August 1, 2024

A QUIET PLACE: DAY ONE

Michael Sarnoski je režirao treći film u univerzumu A QUIET PLACE, po priči koju je osmislio sa Johnom Krasinskim.

Nažalost, ni drugi deo ni treći film prosto nisu na nivou prvog, nisu tako arhetipski ni esencijalni u toj priči o porodici kao zajednici koja se posle traume bori sa veoma opasnim monstrumima iz svemira.  

Oba su bili dostojanstvena dopuna tom univerzumu, kad već sve mora silom da se "univerzumizuje", ali prosto oba su me ostavila hladnim. Drugi kao repriza prvog sa malo izmena, gde se prosto nije desila ni približna hemija a ni strava. Treći kao priča sa novim junacima i njihovim doživljajima prvog, odnosno prvih dana najezde opasnih vanzemaljaca.

DAY ONE je dostojanstven. Jako je teško okriviti ga za bilo šta. Lupita Nyong'o je odigrala uloge u antologijskom USu Jordana Peelea i u meni veoma dragom LITTLE MONSTERS i apsolutno ima žanrovski kredibilitet. I u ovom filmu je glumački sjajna, lik žene na umoru koja ima još samo jednu želju a to je da pojede picu, u čemu je ni bolest u njoj ni pretnja spolja neće sprečiti, jeste sjajan.

Ali onda film postaje jedna specifična, kako rekoh dostojanstvena, gotovo pa melodrama o njoj koja izbegava monstrume koji prate zvuk i napadaju one koji ih ispuštaju, upoznaje nas sa suštinom njihovog straha od vode (koji smo detaljnije upoznali u drugom delu) i tako to.

Ne bi bilo pošteno za realizaciju i trud dati ovom filmu išta manje od * * *. Ali, isto tako ne bi bilo pošteno ne naglasiti da je mene ostavio krajnje ravnodušnim, samo sa izvesnom i ne malom, dozom poštovanje za napor.

No comments:

Post a Comment