Wednesday, August 9, 2006

VOLCANO HIGH

Na DVDu za film ONCE UPON A TIME IN HIGH SCHOOL svojevremeno sam video trejler za korejski borilački film VOLCANO HIGH i delovao mi je kao već poprilično umoran povratak na coryyuenovske varijante hiperstilizovanog kung fu filma opterećenog fantastikom, koji se nastavlja na Tsui Harkove pokušaje posle povratka iz Amerike.

Ono što sam međutim dobio kada sam film konačno pogledao courtesy of Ginger, jeste nešto slično sa još nekoliko vrlo zanimljivih obrta.

Pre svega, VOLCANO HIGH je besramno derivativan film, i u njemu praktično nema stileme ili sadržaja koji nije uzet iz nekog opšte poznatog i jako uspelog filma.

Međutim, na tragu uspelog mejstrim hita, takav eklekticizam nekako uspeva da proizvede zadovoljstvo kod gledaoca i da VOLCANO HIGH smesti u ravan jednog ipak respektabilnog dometa.

VOLCANO HIGH je smešten u univerzum preuzet iz BATTLE ROYALE, to jest korejsku interpretaciju guturističke obrazovne antiutopije. Ta antiutopija je pomešana sa zapletom i karakterizaciojom HARRY POTTERa to jest dolaskom mladog čarobnjaka u školu za čarobnjake i njegovim laganim otkrivanjem dubine vlastitih moći. Međutim, reditelj ne ulazi u elaboraciju kultivisanja moći ovih evidentno natprirodno nadarenih junaka već ih samo ubacuje u nemilosrdan pseudo-BATTLE ROYALE setting i tu ih ostavlja.

Dizajn polazi iz mange ali u sebi nosi i spin korejske školske soc-estetike pošto su učionice prepoznatljivo bliske konceptu korejskih učionica viđenih u drugim filmovima. Štaviše, VOLCANO HIGH je odta blizu nečega što je kao live mangu početkom devedesetih zamišljao Tsui Hark u igranoj ekranizaciji Yoshiaki Kawajirija.

Sve to je režirano na jedan vrlo specifičan način. Spolja gledano to je ultra ispeglana fotografija u spoju sa coryyuenovskim wireworkom. Međutim, iako je Cory Yuen u okvirima svog žanra šminker, VOLCANO HIGH ipak uspeva da ga nadšminka. Naime, u borilačkim scenama, VOLCANO HIGH ni ne pokušava da dostigne visceralnost do koje Cory Yuen ipak drži i borbe se, u tipičnom korejskom stilu, pre mogu definisati kao arty instalacija nego kao adrenalinska injekcija za gledaoca.

Na tehničkom planu, VOLCANO HIGH je zanimljiv zbog zaista hiper-stilizovane i artificijelne fotografije koju drži u ceom trajanju što se retko sreće čak i u američkom, holivudskom, filmu.

Začinjeno je i sa pomalo bizarnog humora, koji je nekada lokalan a nekada zaista smešan. I upravo ti uplivi humanosti čine najredundantniji deo filma. Međutim, postoji u raznim cuttovima, možda su neki prilagođeniji zapadnom gledaocu.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment